Rozenbottels zitten aan een roos als ze zijn uitgebloeid (schijnvrucht) en zijn oranje, rood, purper of zwart van kleur. Je ziet ze veel hier in Nederland, maar zijn ook wijdverspreid in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en in Azië. Als rozenbottels open worden gemaakt dan zie je kleine zaden met kleine haartjes erop. Kinderen halen weleens een grapje uit en "smeren" iemand in (bijvoorbeeld bij de nek of rug) met deze zaden. Het slachtoffer zal dan gaan krabben omdat het ontzettend gaat jeuken, maar dan wordt de jeuk nog erger omdat de haartjes van de zaden dan nog kleiner worden gemaakt, met als gevolg dat het nog verder verspreid over het lichaam en nog meer in de huid wordt gewreven. Als je deze zaden even laat drogen in de zon dan zal het nog meer gaan jeuken, oftewel je hebt dan pas echt jeukpoeder.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_75a19243f0b44a779163052e5f122253~mv2.jpg/v1/fill/w_259,h_194,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_75a19243f0b44a779163052e5f122253~mv2.jpg)
Zelf rozenbotteljam maken is ook erg lekker al kun je het natuurlijk ook kopen in de supermarkt. Eigen gemaakte rozenbotteljam is vaak wel lekkerder en gezonder dan die in de supermarkt, want daar zit vaak veel meer suiker in, vaak wel 50 tot 60% als je de natuurlijke suikers ook meerekent. Vaak wordt de hondsroos of de egelantier gebruikt, maar in de perken en groenstroken vind je vaak de Japanse rimpelroos (duin- en bosroos) en eigenlijk zijn deze rozenbottels het lekkerst voor in de jam. Je kunt er natuurlijk ook lekkere thee van zetten of siroop van maken.
Doe altijd eerst handschoenen aan voordat je jam gaat maken. Was de geplukte rozenbottels in ruim water. Snij vervolgens het groen ervan af en halveer ze. En ontdoe ze een beetje van de zaadjes want anders heb je meer zaad dan pulp in je pruttelende pan. Je kookt de rozenbottels in kokend water tot ze zacht zijn geworden en vervolgens draai je ze door de zeef (passeerzeef). Kook deze puree samen met geleisuiker tot het jam is geworden.
Als je het geheel goed af wilt maken haal of pak dan gesteriliseerde potten (zoals een weckpot) in doe hier de rozenbotteljam in. De potten moeten natuurlijk voor gebruik wel goed worden gesteriliseerd in kokend water (minimaal 5 minuten) en laat ze vervolgens goed drogen op een schone theedoek. Zo kan je rozenbotteljam inmaken maar natuurlijk ook ander fruit en/of groenten. Als het inmaken of wecken goed is gelukt dan beweegt de deksel niet mee als je erop drukt met je vingers. De pot is dan goed luchtdicht afgesloten.
En dan genieten maar, want rozenbotteljam is namelijk heerlijk op brood en ook nog eens gezond, want het zit boordevol vitamine C (wel tot 20 keer meer dan een sinaasappel), vitamine E en allerlei mineralen. Vitamine C werkt als een antioxidant en ondersteunt je weerstand (belangrijke immuuncellen).