top of page

Roemenië zit boordevol cultuur

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 2 feb 2022

Roemenië heeft ruim 27 miljoen inwoners en de hoofdstad is Boekarest. Deze prachtige hoofdstad wordt ook wel klein Parijs genoemd. Deze republiek is ongeveer 8 keer zo groot als Nederland en meet in totaal 238.397 vierkante kilometer. Dit land grenst aan Bulgarije, Hongarije, Servië, Oekraïne, Moldavië en de Zwarte Zee. Roemenië heeft een uur tijdsverschil met ons. De hoogste bergen van dit land vind je in het Fagaras gebergte. Dit gebergte is zo'n 70 kilometer lang en 40 kilometer breed. De hoogste berg is de Moldoveanu met een hoogte van 2544 meter tot aan de top. Dit hooggebergte vind je behalve in Roemenië ondermeer in Polen, Tsjechië, Slowakije en Oekraïne en heeft een karakteristieke hoefijzervorm.



In Roemenië lijkt de tijd stil te hebben gestaan. De Roma (3% van de Roemeense bevolking) leven op de traditionele wijze in door paarden getrokken woonwagens. Zo zijn er nog wel 750.000 paardenkarren in gebruik. Roemenië is rijk aan prachtige natuur. De bekendste nationale parken zijn hier de Parcul National Retezat en Parcul National Muntii Rodnei. Dit laatste park staat tevens op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Er zijn hier veel wilde dieren zoals wolven, bruine beren en lynxen. Er zijn prachtige gletsjermeren en diepe grotten. De diepste grot is de karstrots Pestera Izvorul Tâusoarelor met een diepte van 479 meter.


Vergeet ook niet om een bezoekje te brengen aan de oude middeleeuwse stad Brasov. De Zwarte Kerk is hier een echte bezienswaardigheid. Voor een prachtig uitzicht over de stad en zijn omgeving is het een aanrader om de stoeltjeslift naar de berg Tâmpa te nemen. Een andere leuke stad is Sighisoara. Deze stad staat bekend om haar typische straatjes en pastelgekleurde huizen. In de stad Sibiu ligt het Astra National Museum Complex. In deze vier musea kun je meer dan 300 idyllische huizen bezichtigen en workshops volgen zoals ijzer smeden en pottenbakken. In de plaats Sucevita staat het prachtige Sucevita klooster. Dit klooster is zo indrukwekkend dat het sinds 2010 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.


De Roemeense taal is een Romaanse taal en de taal is ondermeer verwant aan de Spaanse, Italiaanse, Franse en Portugese taal. De Roemeense taal wordt geschreven in het Latijnse alfabet, maar tot 1859 werd hier het cyrillische alfabet voor gebruikt. In de Roemeense taal werden dus een aantal andere letters gebruikt dan bij ons het geval is. De Roemeense taal en de Moldavische taal lijken erg op elkaar, al zijn er soms kleine verschillen in woordenschat en spelling.


De vlag van Roemenië is een verticale driekleur en bestaat uit de kleuren blauw, geel en rood. Deze vlag is sinds 1989 in gebruik, maar is pas officieel aangenomen in 1994. De Roemeense vlag is bijna identiek aan de vlag van Moldavië. De Moldavische vlag heeft een wapen midden op de vlag staan, maar verder zijn de kleuren dezelfde. De Moldaviërs delen ook dezelfde cultuur met de Roemenen.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page