Flamingo's behoren toe aan de familie van vogels. Ze zijn nauw verwant aan reigers, ooievaars, lepelaars en ibissen. Deze prachtige indrukwekkende vogels kom je in Nederland alleen tegen in enkele dierentuinen. Rode flamingo's worden ook wel grote flamingo's genoemd en ze komen voor in Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied. Vroeger kwamen ze ook voor in Europa, Australië en Noord-Amerika, maar ze komen nu alleen nog voor in hele afzonderlijke gebieden. Het is een heel indrukwekkend schouwspel als ze in grote groepen te bewonderen zijn in hun oorspronkelijk leefgebied, want het zijn prachtige vogels. Er zijn in totaal 5 soorten flamingo's. Je komt ze vrijwel alleen tegen op het zuidelijk halfrond. Alleen de rode flamingo leeft ook op het noordelijke halfrond.
Helaas worden er nog steeds veel flamingo's gevangen om ermee te kunnen pronken in de vele dierentuinen en helaas gaan er in gevangenschap ook nog steeds veel flamingo's dood, omdat ze slecht kunnen tegen spanningen als gevangenschap en reizen.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_ffd2d1a41cc5422d9af813b50c204078~mv2.jpg/v1/fill/w_927,h_480,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_ffd2d1a41cc5422d9af813b50c204078~mv2.jpg)
Je vindt ze hier vaak langs de kust in ondiepe (meestal zoute) wateren of wat verder landinwaarts en hier zoeken ze naar voedsel. Deze prachtige vogels hebben een uitzonderlijk lange hals en lange poten. Flamingo's zijn roze gekleurd en de mannetjes zijn groter dan de vrouwtjes. Het voedsel (ondermeer algen en kleine kreeftjes) wat ze eten geeft ze die mooie karakteristieke roze kleur (stof carotenoïde). In de dierentuin krijgen ze soms nog weleens te eenzijdig voedsel en dan krijgen ze een grijsachtige kleur. Gelukkig komt dat steeds minder vaak voor.
In de natuur hebben ze maar weinig natuurlijke vijanden. Dat komt omdat flamingo's vaak leven in hele onherbergzame gebieden.
Dankzij zwemvliezen tussen hun 4 tenen zakken ze niet weg in het ondiepe modderige water. Flamingo's kunnen met deze poten goed door de modder heen roeren om zo goed voedsel te kunnen zoeken. Ze hebben een uniek filtersysteem in hun snavel waarmee ze klein voedsel uit het water weten te filteren. Ze eten namelijk vaak microscopisch klein voedsel.
Een flamingo staat heel vaak op een poot. Dat komt omdat er in zout water kloofjes kunnen ontstaan bij de tenen/zwemvliezen. En daarom tillen ze afwisselend een van hun poten op om dit te voorkomen. Ook staan ze vaak op een poot om niet vast komen te zitten in dat ondiepe modderige water. Op deze manier kunnen ze beter af koelen.
Flamingo's behoren helaas toe aan de lijst met bedreigde diersoorten. Ze worden 140 tot 175 centimeter lang en hebben in verhouding een kleine kop en kleine ogen. Ook hebben ze een knik in hun snavel. Ze worden 2 tot 4 kilo zwaar en leggen 1 tot 2 eieren. Hun broedsel komt na ongeveer 27 tot 31 dagen uit. Het nest van een flamingo heeft een kegelvorm en is gemaakt van leem. Na zo'n 75 dagen vliegen de jongen uit. Jonge vogels hebben eerst een grijs verenkleed met bruine en roze vlekken en groeien langzaam uit tot een prachtige roze vogel.
Een keer per broedcyclus komen ze in de rui. Naast de karakteristieke roze kleur hebben ze in het wild soms ook een rode, oranje of gele kleur. Ze blijven hun hele leven monogaam en ze kunnen makkelijk 50 jaar oud worden.