Vanaf 2016 heeft 1% van de allerrijksten van deze aardbol meer vermogen dan de rest (99%) van de mensen. Deze twijfelachtige mijlpaal is dus in 2016 bereikt en deze kloof zal dus nog steeds groter worden. Deze rijkste 1 procent had in 2014 48% van al het geld hier op aarde in handen. In 2013 was het nog 46%. De rijkste 1 procent wordt dus in rap tempo steeds rijker en dan worden de armen dus nog steeds armer, dit ondanks alle zogenaamde goede bedoelingen van alle overheden wereldwijd. Oxfam Novib heeft hier onderzoek naar gedaan en kwam tot deze uitkomst die eigenlijk niemand zal verbazen. .
De groeiende ongelijkheid moet worden gestopt, maar hoe? Moet je nagaan wat je van al die opgepotte miljarden Euro´s wereldwijd allemaal niet kunt doen om de economie te stimuleren. Je kunt er bijvoorbeeld miljoenen banen van creëren en miljoenen hongerige monden van vullen. Trouwens, ik zou niet weten hoe iemand miljarden Euro´s op zou moeten maken. Het is al een hele toer om een paar miljoen Euro´s te besteden. Je kunt toch maar in een huis wonen en in 1 auto rijden? Waar is de normale menselijke maat gebleven in deze wereld van hebzucht?
.
Het gemiddelde vermogen van deze 1% allerrijksten bedraagt ruim 2,3 miljoen Euro (2,7 miljoen Dollar) en dat wordt dus nog steeds elk jaar meer. Oxfam Novib bracht ook in zijn onderzoeksrapport naar buiten dat de 80 allerrijkste mensen op deze wereld samen meer geld bezitten dan de armste 3,5 miljard mensen hier op aarde.
Dat zijn toch schokkende cijfers beste mensen?
Moeten we dit nog pikken met z´n allen? Waarom hebben mensen nooit genoeg? Waarom is het meer altijd halfleeg en nooit halfvol? De wereld gaat nog eens ten onder aan zijn hebzucht. De armen kunnen amper rondkomen en de superrijken hebben nooit genoeg. Een grotere tegenstelling bestaat er niet. En als de winst eens wat miljoentjes daalt dan ontslaan we toch gewoon wat mensen? Minder winst staat tegenwoordig gelijk aan verlies. Geen enkel bedrijf kan altijd maar jaar in jaar uit zijn winst blijven verhogen. Er zal altijd weer een moment komen dat de winsten gaan kelderen. Na 7 vette jaren 7 magere jaren, nietwaar? De echte top van superrijken betaalt weinig tot helemaal geen belasting en hebben zulke grote belangen dat ze iedereen tegen elkaar uit kunnen spelen. Dat stond onlangs ook in een artikel in de Volkskrant, maar ook het programma Tegenlicht op tv heeft hier uitgebreid aandacht aan besteed met een spraakmakend interview met de Franse econoom Thomas Piketty. Volgens deze beste man kan extreme ongelijkheid zeer gevaarlijk zijn om verschillende redenen. Op onderstaande link kunt u het betreffende interview met meneer Piketty lezen. Het is een huiveringwekkend beeld van waar die groeiende ongelijkheid in de wereld toe kan leiden.
De kloof tussen arm en rijk wordt hier in Nederland ook steeds groter. Alhoewel hier de inkomensverdeling relatief gelijk en meer stabiel is dan in vele andere landen, wordt ook hier bij de vermogens de kloof tussen arm en rijk steeds groter. In Nederland is het verschil in vermogen na Polen het hoogst van alle EU landen. De rijkste 1 procent van de Nederlanders hadden in 2013 samen 26,6 procent van het private vermogen in handen, zoals aandelen, bank- en spaarrekeningen, huizen en andere bezittingen. Dit aandeel in vermogen van de rijken zal naar verwachting nog verder toenemen, want in 2012 was het aandeel nog maar 24 procent. Het gaat hierbij om de 75.000 rijkste huishoudens van ons land.
Ook in westerse landen zoals in Nederland komt genoeg `verborgen` armoede voor.
Het blad Quote legde de vinger ook op de gevoelige plek door te stellen dat de superrijken op deze wereld niet meer zozeer rijker worden, maar dat de armen steeds armer worden.
Hoe schrijnend vindt u dat?
Dan is het logisch dat bij deze categorie armen schulden een steeds groter probleem gaat worden en dat is toch een hele bittere pil. De middenklasse moet weer meer bestedingsruimte gaan krijgen stellen de experts, want zo wordt de economie ook weer gestimuleerd. Wie het weet mag het zeggen? Hoe kunnen we de groeiende ongelijkheid in de wereld een halt toeroepen?