top of page

Reuzenpanda (Ailiuropoda melanoleuca)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 2 feb 2022

De reuzenpanda komt alleen in Azië, in China voor en het is een beschermde diersoort, want er zijn in het wild nog minder dan 2000 te bewonderen (zie plattegrond onderaan dit artikel). Andere benamingen voor een reuzenpanda zijn de panda en bamboebeer. In China wordt de panda ook wel katbeer genoemd. Reuzenpanda's eten vrijwel alleen bamboe en daarom is het ook niet verwonderlijk dat panda bamboe-eter betekent. Een probleem is echter dat bamboe steeds minder in de bossen voorkomt, daarom wordt er bij geplant. Het is logisch dat ze vooral rondlopen in bamboebossen, maar ook in rhododendronbossen voelen ze zich thuis. Heel soms eten ze ook wel andere plantensoorten en kleine prooien, als ze die te pakken krijgen tenminste.


De reuzenpanda is ongeveer 180 centimeter groot en heeft een hele grote aaibaarheidsfactor. Maar als je een panda in het wild zou tegenkomen, dan zou je wel anders piepen, want ze kunnen namelijk heel erg hard bijten. Ze komen echter wel wat menselijk over omdat ze ook vaak zittend eten. De reuzenpanda kun je herkennen aan zijn witte vacht, zwarte poten en oren en die prachtige betoverende zwarte tekening rondom de ogen.



Van oorsprong is de panda een carnivoor, want in die categorie worden alle beersoorten ingedeeld, maar omdat hij veel te langzaam is geworden om op prooien te jagen, is hij een planteneter geworden. De vroegere panda at echter wel vlees, maar de evolutie heeft dat eetpatroon verandert.


Je zult een reuzenpanda nooit in bomen zien. Ze lopen altijd op de grond, al klimmen ze wel eens in bomen bij dreigend gevaar. De panda's slapen overdag en als het donker is worden ze actief. Er worden maar heel weinig jonge panda's geboren, omdat ze maar weinig seksueel actief zijn. Bovendien is de vrouwtjespanda maar een keer per jaar gedurende 12 uur ontvankelijk. Ook zijn vrouwtjes zeer kieskeurig en mannetjes worden dan ook vaak afgewezen en dat maakt het er allemaal niet makkelijker op. Daarom hebben dierentuinen soms ook speciale fokprogramma's om ze meer aan het paren te krijgen, maar zelfs dat gaat heel moeizaam, want mannetjes hebben vooral in dierentuinen een chronisch gebrek aan libido. Inteelt is ook een probleem en daarom zijn zogenaamde spermabanken bedacht. Als er in een zeldzaam geval toch een jonge panda wordt geboren, dan zal hij op termijn worden vrijgelaten in een van de reservaten waar de reuzenpanda nog voorkomt, in een poging de reuzenpanda te behoeden voor uitsterving.


Uitwendig is het niet waar te nemen of een reuzenpanda zwanger is. Ze krijgen 1 of 2 jongen. Als ze 2 jongen (tweeling) krijgen, dan sterft vrijwel altijd de tweede, omdat het vrouwtje simpelweg maar een jong kan grootbrengen. Het jong blijft altijd meer dan een jaar bij zijn moeder, alvorens hij/zij helemaal op eigen benen gaat staan!


Vroeger werden reuzenpanda's massaal gestroopt en om dat nu tegen te gaan staat er nu de doodstraf op. Stroperij komt dan ook vrijwel niet meer voor, maar dat mag dan ook wel want het is 5 voor 12! De kans om een reuzenpanda in het wild te zien is natuurlijk heel klein. U kunt echter hier in Nederland, in Ouwehands Dierenpark in Rhenen, ook reuzenpanda's bewonderen!

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page