top of page

Preventietips voor een veilige woonomgeving

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 2 feb 2022

We hopen natuurlijk allemaal dat het ons nooit zal overkomen, maar helaas zit ongeluk nu eenmaal in een klein hoekje zoals bijvoorbeeld bij brand of wateroverlast. Wellicht is het dievengilde actief bij u in de buurt en heeft/hebben ze het hopelijk niet voorzien op uw woning. U kunt de kans op brand, waterschade of een inbraak wel drastisch verkleinen. In dit artikel vindt u een aantal nuttige tips die absoluut zullen bijdragen aan een veiligere woonomgeving.


Brand


Nog steeds staat de vlam in de pan in de top-3 voor wat betreft meest voorkomende oorzaken van brand in huis. De schade loopt dan al snel in de duizenden Euro's. U kunt de schade wel beperken als er bij u in de keuken een blusdeken beschikbaar is. Monteer deze blusdeken op een duidelijk zichtbare plaats, want als u nog eens moet gaan zoeken tijdens de brand dan heeft het waarschijnlijk geen zin meer. Als een blusdeken over de vlammen heen wordt gelegd kan de schade wel tot 70% minder zijn dan als u de blusdeken niet had.


Een nog beter alternatief is een blusschort. Dit is een blusdeken en een keukenschort in één. Het spreekt vanzelf dat u met een blusschort nog sneller in kunt grijpen in geval van brand.



Schaf onmiddellijk rookmelders aan. In alle nieuwbouwwoningen vanaf 2003 worden ze al automatisch geïnstalleerd. Een rookmelder kan niet alleen levens redden maar beperken ook de brandschade. Monteer een brandmelder wel op de juiste plaats want hij moet natuurlijk niet telkens gaan piepen als u iets bakt in de keuken. U kunt ook een hittemelder aanschaffen. Dan heeft u dit probleem niet.


Lekkage/wateroverlast


Nog steeds hebben heel veel mensen nog niet een lekbak onder de wasmachine staan, en dat terwijl deze lekbak u kan behoeden voor heel veel ongemak. Momenteel heeft slechts 35% van de Nederlanders een lekbak in gebruik.


U kunt ook een watermelder aanschaffen. Zet deze neer bij uw wasmachine of vaatwasser. De melder gaat meteen piepen als ze nattigheid waarnemen.


Naar de regenpijpen wordt vaak niet omgekeken, en dat terwijl het u kan behoeden voor heel veel onheil. Check de regenpijpen periodiek want ze kunnen soms verstopt zitten soms met bladeren en ander organisch afval. Kijk dan meteen even of alle dakpannen nog op hun plaats liggen want het water komt nu eenmaal van boven.


Nog een punt wat vaak over het hoofd wordt gezien is de staat van de kitnaden in uw badkamer. U zult niet de eerste zijn de badkamer om deze reden blank heeft staan.


Dievengilde


Het overgrote gedeelte van het dievengilde houdt er nu eenmaal van om in te breken in het donker. Oktober, november, december, januari en februari zijn duidelijk hun favoriete maanden, wat natuurlijk niet wil zeggen dat ze de rest van het jaar lekker lui in hun stoel blijven zitten. Ze hebben een gloeiende hekel aan licht, wat natuurlijk logisch is want wat ze uitspoken kan het daglicht niet verdragen. Dieven hebben een grote hekel aan schriklichten. Dat is een lamp die aanspringt zodra iemand uw erf op komt lopen. Het valt voorbijgangers immers dan ook op. Dit schijnt zelfs nog beter te werken dan permanente verlichting.


Gaat u op vakantie? Koop dan een tijdschakelaar, zodat uw huis altijd bewoond lijkt. Laat de lamp niet elke dag op hetzelfde moment aanspringen.


Ruim de ladders en trapjes op als u op vakantie gaat, want ze zijn dan zo binnen. En doe de ramen en deuren natuurlijk dicht als u weggaat.


Geef dieven ook geen aanleiding om te gaan inbreken, en leg de dure dingen uit het zicht, of nog beter neem het mee.


Monteer goede sloten bij u op deuren en ramen. Sloten met een Politiekeurmerk Veilig Wonen hebben hierbij absoluut de voorkeur.


Zorg ervoor dat iemand bij u de post doet als u op vakantie bent, want een volle brievenbus is heel uitnodigend voor de dieven.


Schrijf niet op de sociale media op internet dat u op vakantie gaat, want dan maakt u ze het wel heel makkelijk.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page