Mars is ongeveer 2 keer zo klein dan de aarde en heeft een doorsnede van ongeveer 6887 kilometer (zie onderstaande foto). In de 17e eeuw was de mensheid al in staat om met telescopen beweging te bespeuren op Mars. In vergelijking tot nu werden er toen maar primitieve telescopen gebruikt, maar toch. De pionieren Gallilei en Huygens schreven hiermee toch geschiedenis. Deze pioniers dachten echter dat als er beweging waarneembaar is op Mars dan is er vast leven op deze planeet. Deze bevindingen heeft Huygens ook opgeschreven in een boek genaamd Cosmotheoros, en het is in het jaar 1695 gepubliceerd. Hij kwam nog levend weg ook met dit bijzondere verhaal, want vroeger werd hier heel anders op gereageerd dan nu. Het werd een soort van science-fictionboek, wat in die tijd dus nog erg gevoelig lag.
Honderd jaar daarvoor is een andere schrijver wel beland op de brandstapel vanwege de publicatie van een geruchtmakend boek. Christiaan Huygens was een Nederlander die leefde in de 17e eeuw. Hij werd en wordt vaak beschreven als een pionier maar hij was vooral sterrenkundige en uitvinder.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_12cc896116974735a5b0a6ef78cc4ea5~mv2.jpg/v1/fill/w_480,h_480,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_12cc896116974735a5b0a6ef78cc4ea5~mv2.jpg)
Films, radio en boeken
Sinds die tijd is het heelal vaak het decor geweest voor spannende films. Ufo's ontbreken daarin ook vaak niet. Boeken en hoorspelen volgden al snel hetzelfde pad. Alleen de mogelijkheid al dat er leven zou kunnen zijn op Mars is blijkbaar al meer dan genoeg. Men laat hierover dan ook maar al te vaak de fantasie de vrije loop gaan. Marsmannetjes spelen niet zelden hierin de hoofdrol. .
Al in 1938 was er een hoorspel te horen op de radio, en heette de War of the Worlds en is destijds geschreven door Orson Welles. Hierin werd een invasie van Marsmannetjes nagespeeld en vele Amerikanen dachten toen werkelijk dat het echt waar was. Er brak hier en daar dan ook grote paniek uit. Leuk of niet, maar Hollywood zag er al snel brood in. Er zijn daarna nog vele films te zien geweest met allerlei buitenaardse wezens. En de kijkers lopen er allemaal warm voor.
Robotwagen Curiosity
Momenteel rijdt er een robotwagen over het vrij onherbergzame landschap van Mars en zal gedurende 2 jaar wetenschappelijk onderzoek gaan verrichten. Op 6 augustus 2012 is hij geland. Mars lijkt van bovenaf bekeken wel een grote woestenij. Deze rode planeet heeft deze kleur omdat de bodem roestkleurig is (ijzeroxide).
Deze Mars-rover, genaamd de Curiosity, zal onderzoek doen naar leven op deze planeet, wat waarschijnlijk toch bar tegen zal gaan vallen. Deze rode planeet is veel kleiner dan de aarde en daardoor is de zwaartekracht slechts een derde dan wat wij als mensheid gewend zijn hier. Bovendien is de dampkring erg ijl, waar ook nog eens voornamelijk kooldioxide in zit. Uit voorlopig onderzoek is gebleken dat slechts 0,4% van deze rode planeet geschikt is voor vormen van leven, omdat alleen op deze plekken het cruciale zuurstof hiervoor aanwezig is. Als er al leven is dan moeten ze het doen met temperaturen van -125 graden tot 25 graden boven 0.
Water op Mars?
Er zijn afgelopen decennia 30 vluchten geweest naar Mars maar nog steeds weten de geleerden nog niet helemaal zeker of er water aanwezig is. Water is wel een van de voorwaarden voor eventuele vormen van leven aldaar. In de jaren 70 van de vorige eeuw waren de Viking 1 en 2 de eerste voertuigjes die op de oppervlakte rondreden van Mars. Ook toen konden de voertuigjes al beelden maken en onderzoek verrichten maar we weten nog lang niet alles. De toekomst zal het leren of er ergens in het heelal levende wezens of organismen te bewonderen zijn.
Over 10 jaar een bemande vlucht naar Mars?
We zijn technisch al zo ver dat er binnen 10 jaar een bemande vlucht mogelijk zal kunnen zijn naar Mars, maar zoals altijd speelt geld nu eenmaal een grote rol, al duurt zo'n reisje wel minimaal 9 maanden. Mars is immers maar een heel klein sterretje aan de hemel.
Hoe reageert de mens op langdurige gewichtloosheid?
Er dient zich nog een vraag aan of een bemande vlucht mogelijk zal zijn in de toekomst. Hoe reageert de mens op zo'n lange periode van gewichtloosheid? We hebben allemaal onze Nederlandse trots Andre Kuipers zien uitstappen terwijl hij veel korter in de ruimte was. Hij kon toen al niet eens zelfstandig uit zijn ruimtevaartuig klimmen. De wetenschappers hebben nog niet echt een antwoord op dit boeiende vraagstuk. We kunnen alleen maar afwachten.