Veel mensen brengen tegenwoordig hun fiets naar de fietsenmaker als ze een lekke band hebben, terwijl je er veel geld mee kan besparen als je het zelf doet. Een lekke band kan in een paar seconden een feit zijn als de band plat is, maar bij hele kleine gaatjes kan het wel een aantal dagen duren voordat je band plat is. Een buitenband is versleten als het profiel versleten is (gladde band) en dan koop je een nieuwe, soms in combinatie met een nieuwe binnenband. Een gladde buitenband is zeker niet aan te raden bij nat weer en/of bij winterse temperaturen. Een gaatje in de binnenband kan wel worden geplakt als de scheur of gaat niet te groot is. Is het gat/scheur wel te groot dan wordt het tijd voor een nieuwe binnenband.
Een voorwiel is relatief makkelijk te verwijderen door met een platte moersleutel de moeren aan weerszijden los te draaien. Bij snelsluitknoppen gaat het veel sneller en gemakkelijker zoals bij racefietsen het geval is. Een achterband is veel moeilijker los te halen voor de gewone man en men kiest in dat geval vaak voor de fietsenmaker. De fietsenmaker verricht vele fietsreparaties in een handomdraai, maar heeft er natuurlijk ook de goede gereedschappen voor inclusief fiets ophangsysteem/fietslift.
Zet allereerst je fiets op de kop. Laat de band leeglopen en haal het ventiel eruit. Met drie bandenlichters haal je de buitenband eraf (bij het ventiel is het moeilijker) en dan haal je de binnenband eruit. Controleer ALTIJD of er nog een spijker, schroef, glas o.i.d. nog in de buitenband steekt en doe dit voorzichtig, want je zal je hand maar openhalen en dat is niet de bedoeling. Zoek vervolgens naar het gat in de binnenband door de band weer op te pompen. Vaak hoor of voel je wel lucht ontsnappen en anders pak je een emmer water en draait vervolgens voorzichtig de binnenband stukje voor stukje in de emmer. Het gat is gevonden als het ontsnapte lucht begint te borrelen in het water.
Als je weet waar het gat zich bevindt dan laat je de band weer leeglopen, maar onthoud wel waar het gaatje zich bevindt. Schuur de plek waar het gaatje zit zachtjes mooi vlak met glad schuurpapier en maak de oppervlakte schoon met terpentine (ontvetten). Breng vervolgens ruim solution (lijm) aan en haal de plakkers tevoorschijn. Knip met een schaar een mooi rondje of ovaaltje met mooie rondingen (niet te groot), want hoekjes plakken slecht. Laat de lijm vervolgens ongeveer een minuutje drogen zodat het al wat plakt. Dat kun je zien door eroverheen te blazen. Plak vervolgens de plakker (vergeet niet het plastic eraf te halen) op de lijm en druk het enkele minuten aan met je vinger(s).
Als je zeker weet dat er niet nog meer gaten in de binnenband zitten, want je zal niet de eerste zijn, plaats dan de binnenband terug in de velg en steek het ventiel door de opening. De buitenband kan ook weer op zijn plaats. Het laatste stukje gaat erg lastig, maar daar gebruik je weer de bandenlichters voor. Zet het ventiel er weer op en pomp de band vervolgens op. Als het goed is blijft de band nu weer hard en fietsen maar. Vergeet niet om je bandenplaksetje mee te nemen inclusief een pomp als u een grote fietstocht gaat maken of bijvoorbeeld op fietsvakantie gaat, maar tegenwoordig kan je hiervoor ook een speciale verzekering voor afsluiten bij de ANWB (ook voor e-bikes en scooters).