De Pindakaasboom (ook wel plant of struik genoemd) heeft bladeren die na aanraking/kneuzing ruiken naar een sterke pindakaasgeur. Daarom heeft deze boom de Engelse naam 'peanut butter tree" gekregen. Deze bijzondere meerstammige boom of struik wordt maximaal 4 tot 6 meter hoog en krijgt een brede afgeplatte kroon. Deze boom komt oorspronkelijk uit de hogere bossen in China, India en Japan. Bij een strenge winter over hij het vaak niet en begint dan in het voorjaar weer te groeien vanaf de wortels. De pindakaasplant begint over het algemeen in augustus te bloeien maar de periode die ervoor staat duurt van eind juni tot en met eind september. Een Pindakaasboom voegt een extra dimensie toe aan je tuin, want het is een echte eyecatcher! Hij trekt ook vlinders en bijen aan, want het is een grote honingleverancier.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_db345ca9f58a421c8faa2f47ce6e1194~mv2.jpg/v1/fill/w_257,h_196,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_db345ca9f58a421c8faa2f47ce6e1194~mv2.jpg)
De heerlijk geurende stervormige bloemen zijn wit van kleur (roze waas) en hebben rode kelken. Bijen komen veel af op de nectar van deze bloemen. De Pindakaasboom wordt ook wel Kansenboom of Noodlotsboom genoemd. De naam Clerodendrum betekent in het Grieks kans of lot. Vroeger dacht men dat er twee soorten struiken waren. De ene was goed voor je gezondheid en de andere was slecht voor je gezondheid. Je moest dus geluk hebben dat je wel de goede bladeren plukte van de boom, vandaar dus de bijnamen Kansenboom en Noodlotsboom.
Deze mooie kleine boom staat graag in de zon of in halfschaduw op een goed doorlatende ondergrond. Hij heeft vrij grote bladeren (ovaal tot hartvormig tot 20 centimeter groot) en de bloemknopjes hebben een fijne geur. Deze geur is al vanaf een afstandje te ruiken. Na de bloei groeien er mooie trossen met felgekleurde bessen van ongeveer 1 centimeter groot. Deze bessen zijn staalblauw van kleur en steken mooi af tegen de rode kelkbladeren. De bessen zijn giftig en kun je dus niet eten. Ze hebben deze mooie staalblauwe kleur vanwege de kleurstof trichotomine.
het zaad van de Pindakaasboom is giftig en wordt ook gebruikt om luizen mee te doden (gemalen zaad). Als het wordt aangeraakt dan kan het leiden tot huidirritatie en/of een allergische reactie.
Een Pindakaasboom is wel gevoelig voor veel wind. Zet hem dan bij voorkeur vast met een boompaal en gebruik aanplantgrond bij het planten van de boom. Snoei deze boom of struik alleen als het strikt noodzakelijk is en doe dat dan bij voorkeur in de maand oktober.
Als je wilt stekken neem dan lente-uitlopers van deze boom en plant ze in goed doorlatende compost in een vochtige omgeving. Zorg voor voldoende warmte en licht, maar niet direct zonlicht.