top of page

Pepernoten, pepernoten en nog eens pepernoten

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 1 dag geleden

Sinterklaas is weer gearriveerd in het land. De kinderen, en de ouders ook trouwens, zijn gek op al dat strooigoed zoals pepernoten, maar ook marsepein, suikergoed, chocolademunten, chocoladeletters en speculaaspoppen vinden gretig aftrek. De Goedheiligman en zijn Zwarte Pieten zorgen ervoor dat het de kinderen aan niks ontbreekt, tenminste als ze lief zijn geweest afgelopen jaar.


Pepernoten of kruidnoten?


De pepernoten moeten niet verward worden met kruidnoten. Pepernoten zijn veel zachter en worden gemaakt van een heel ander soort deeg. Kruidnoten worden gebakken van deeg met tarwebloem. Hierin zijn vaak ook veel speculaaskruiden verwerkt.


Wie vindt pepernoten nu niet lekker? Bijna niemand kan ervan afblijven. Geloof het of niet maar het is onderzocht en de gemiddelde Nederlander eet zo'n 400 gram pepernoten per jaar. In cijfers komt dat neer op ongeveer 266 pepernoten per persoon. In heel Nederland eten we jaarlijks gezamenlijk bijna 4,5 miljard pepernoten. Dat is een behoorlijke pepernotenberg. Je kunt je alleen wel afvragen of alle gestrooide pepernoten ook daadwerkelijk worden opgegeten.



Symbool van vruchtbaarheid


Bij iedere aankomst van Sinterklaas, in wat voor stad of dorp ook, strooien zijn knechten er maar vrolijk op los met al dat strooigoed. Deze traditie is afgekeken van vroeger toen de boeren hun akkers met zaad bestrooiden. Dit is het oude symbool van de vruchtbaarheid. In dit artikel staan de pepernoten centraal, maar net als het strooien met pepernoten is het strooien van rijst en confetti bij een bruiloft ook een soortgelijk ritueel en staat het ook voor vruchtbaarheid.


Bij de kinderen thuis is het gebruikelijk dat Zwarte Piet pepernoten op de grond strooit door de kamer en dat de kinderen ze weer op moeten zoeken.


Oude legende


In vroeger tijden werden de pepernoten gemengd met echte muntstukken, maar tegenwoordig wordt er suikergoed toegevoegd. Het strooien met munten stamt van een oude legende. Deze legende hield in dat de heilige Sint Nicolaas 3 jonge meisjes tegenkwam, van wie de vader de bruidsschat niet kon betalen. Met het strooien van deze munten kon dan toch uiteindelijk de bruidsschat wel worden betaald.


Recept


• 100 gram boter


• 125 gram basterdsuiker


• 1 eetlepel speculaaskruiden


• 250 gram zelfrijzend bakmeel


• klein beetje zout


• 3 eetlepels melk


De oven wordt voorverwarmd op 160 graden. Dan de bakplaat invetten met margarine. Zeef dan het bakmeel, zout, basterdsuiker en speculaaskruiden boven een kommetje en voeg tenslotte boter en melk toe.


Kneed alles door elkaar totdat er soepel deeg ontstaat. Vindt u het wat te droog en te kruimelig doe er dan desnoods nog een beetje melk bij. Rol dan kleine balletjes en probeer ze allemaal even groot te maken. Als de balletjes namelijk niet even groot zijn dan worden de pepernoten ook niet tegelijk gaar.


Leg de balletjes vervolgens op de bakplaat en druk ze iets aan. In 15 tot 20 minuten zijn ze lichtbruin en gaar. Eet smakelijk. De kinderen willen u vast graag meehelpen.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page