top of page

Pannenkoekplant (Pilea peperomioides)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

In de jaren '70 van de vorige eeuw was de pannekoekplant enorm populair, maar hij is nu weer bezig aan een heuse comeback. De pannekoekplant is een opvallende verschijning met zijn prachtige groene ronde blaadjes die heel erg lijken op groene pannenkoeken. In het Engels wordt deze plant de "Chinese Moneyplant" genoemd, want hij komt oorspronkelijk ook uit China. Het verhaal gaat dat een Noorse missionaris Agnar Espegren dit plantje vond in 1946 en meenam naar huis van zijn reis uit China. Thuis gaf hij stekjes aan zijn familie en vrienden en zo groeide deze plant langzaam uit tot een bekende vensterbank-plant in Noorwegen, maar nu is dit leuke plantje de hele wereld aan het veroveren. Dit plantje groeide op in het CanShanggebergte en de Chinezen geloven dat wanneer je een muntstuk in de aarde stopt bij deze plant je ineens heel rijk kunt gaan worden!



Deze plant is heel makkelijk te verzorgen en zelfs stekken is kinderspel. Mede daarom is dit een hele geliefde plant. Zet uw pannekoekplant op een lichte plaats, maar het liefst niet in de volle zon. Maar zet ze ook niet op een te donkere plaats en draai de plant bij voorkeur regelmatig, omdat de blaadjes dan teveel een kant op groeien. De jonge bladeren lopen met direct zonlicht kans te verschrompelen. De pannekoekplant is in feite een stam die omhoog groeit, waaraan een stengel met een blad groeit. De stam zal na verloop van tijd hoger worden, maar is niet heel erg stevig, dus pas daar wel voor op!


De pannekoekplant is ook ideaal voor mensen die geen groene vingers hebben. Dit leuke plantje is in 2016 dan ook uitgeroepen tot meest populaire kamerplant. Ze zijn ook steeds meer algemeen verkrijgbaar bij de tuincentra, maar voorheen waren ze lastiger te verkrijgen omdat ze toen alleen maar werden gekweekt in Scandinavië. De pannekoekplant wordt ook wel de ultieme stekjesplant genoemd, maar heeft wel wat ruimte nodig in de pot. De pannekoekplant wordt ongeveer 30 tot 40 centimeter hoog en doet het het beste met een drainage gat onderin, zodat het overtollige water kan weglopen. Zet er wel een schoteltje onder. Deze Pilea's doen het ook goed in terracotta potten, maar houd er dan rekening mee dat deze potten meer water opzuigen dan normale potten, dus geef dan wat meer water!


Als je je Pilea ook eens verpot dan krijgt hij ook meer de ruimte om verder te groeien en om stekjes te creëren. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar of als u hem koopt in de bloemenwinkel. In de lente heeft dit leuke plantje namelijk meer energie om de eventuele beschadigde wortels te kunnen herstellen. Het stekken van een pannekoekplant is helemaal niet moeilijk. Zodra je namelijk een los stukje plant in de pot ziet zitten die niet aan de moederplant vastzit, dan kun je hiermee gaan stekken. Dit apart stukje plant is dan namelijk het stekje. Probeer dan voorzichtig dit stekje los te krijgen en probeer zoveel mogelijk nieuwe wortels mee te nemen. Maar als de wortels van dit stekje nog te kort zijn zet hem dan een tijdje in het water (langer dan een week) en zet hem niet in de zon. De bladeren moeten niet in het water hangen. Plaats dan bij voorkeur saté prikkers of lucifers onder de bladeren, zodat ze het water niet aanraken.

7 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page