De titel van dit artikel lijkt erg misleidend, maar toch leidt het smelten van het poolijs tot strengere winters hier in Europa. De mens is in rap tempo de aarde aan het vervuilen (steeds meer CO2 in de atmosfeer), en dat terwijl de natuur klap na klap te verwerken krijgt. Dit zorgt voor een klimaatopwarming en hierdoor smelt het poolijs.
In 1973 was de ijsvlakte qua oppervlakte nog 4 keer zo groot dan dat hij nu is. Eind 2012 bedroeg de totale oppervlakte van de ijskap nog zo'n 3,6 miljoen vierkante kilometer. Maar deze ijskap wordt in snel tempo kleiner en kleiner. Er wordt dan ook door wetenschappers voorspeld dat over een slordige 40 jaar de noordelijke ijszee helemaal ijsvrij zal zijn in de zomer. Het zee-ijs in het noordpoolgebied trekt zich dan ook in rap tempo steeds verder terug. Steeds grotere delen van de Arctische Oceaan zijn door het jaar heen steeds vaker ijsvrij.
Amerikaanse en Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat er ieder jaar in de herfst zo´n 1 miljoen vierkante kilometer ijs smelt. Deze daling zou samenhangen met zeer sneeuwrijke winters onder meer hier in Europa.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_e8871cc1885849ebabdd28e84b99c6d1~mv2.jpg/v1/fill/w_225,h_225,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_e8871cc1885849ebabdd28e84b99c6d1~mv2.jpg)
Waterpeil stijgt langzaam
Het waterpeil zal bij ons langzaam verder stijgen. Hierdoor kan de zee meer zonnewarmte absorberen. Dit opgewarmde water zal dan ook minder snel weer bevriezen. De hoeveelheid waterdamp zal dan ook toenemen en kan de luchtstromingen in de atmosfeer beïnvloeden. Door dit proces valt er dus langzaamaan steeds meer sneeuw in Europa en in de VS.
De lucht boven het noordpoolgebied warmt dus langzaam op. Hierdoor ontstaat een hogedrukgebied boven de Barentszzee, en hierdoor wordt steeds vaker koude lucht naar met name Europa toe gedreven.
Albedo-effect
Je moet het zee-ijs eigenlijk zien als een grote spiegel. Het zonlicht wordt meteen weer terug gekaatst. Door dit effect nemen land en water minder warmte op. Maar als het ijs gaat smelten (wat nu het geval is) dan kan de aarde wel meer warmte opnemen, wat het broeikaseffect alleen maar versnelt.
Sterke westenwind op 10 km hoogte wordt vertraagd
Het poolgebied is onderhevig aan opwarming, en hierdoor wordt de sterke westenwind (10 kilometer boven de grond) beïnvloed. Deze straalstroom wordt als het ware vertraagd, waardoor het weer langer boven een gebied blijft hangen.
Meer witte winters in Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië
Vooral Europa, Noord-Amerika en Oost-Azië kunnen meer witte winters verwachten in de (nabije) toekomst. James Overland van de Amerikaanse klimatologische dienst NOAA denkt dat in de toekomst in deze gebieden koude en witte winters eerder regel dan uitzondering zullen worden. Naar verwachting zullen we ook steeds meer extreme winters gaan krijgen zoals nu het geval is in Rusland en in de Oekraïne. Dat zal dan onherroepelijk ook gaan leidden tot meer doden zoals daklozen die dan de vrieskou moeten zien te overleven.