Ooievaars leven doorgaans in de directe nabijheid van de mens en er zijn maar weinig vogels waarmee de mens zo'n sterke band heeft. In de 20e eeuw was deze prachtige vogel in grote delen van Europa verdwenen. De oorzaken waren het gebruik van bestrijdingsmiddelen en door sterke veranderingen in het landschap, al dan niet veroorzaakt door de mens. Maar door diverse beschermingsprogramma's en herintroductie keerde de ooievaar op veel plaatsen weer terug, waaronder in Nederland en gelukkig staan ze dan ook als niet-bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN. Deze indrukwekkende vogel is de grootste vogel die Nederland kent en vrijwel iedereen is onder de indruk als zo'n vogel voorbij vliegt of als hij bijvoorbeeld op een lantaarnpaal zit langs de kant van de weg.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_7c64a9b585374e6c8ca590884380021d~mv2.jpg/v1/fill/w_275,h_183,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_7c64a9b585374e6c8ca590884380021d~mv2.jpg)
De gewone ooievaar wordt ook wel de witte ooievaar genoemd. Behalve hun prachtige zwart-witte verenpracht valt vooral ook hun mooie lange oranjerode snavel op al zijn de snavels van de jongen in de beginfase nog zwart.
Ongeveer 60% van de Nederlandse ooievaars overwintert in het zuiden, zoals in Zuid-Europa en in West-Afrika al kunnen ze in totaal wel 12000 kilometer overbruggen. In augustus vertrekt dan ook het grootste gedeelte van de ooievaars en in het voorjaar komen ze weer terug. Tijdens de trek maken ooievaars vaak gebruik van opstijgende warme lucht, oftewel thermiek. Thermiek speelt zich vooral af boven land en bijna niet boven de zee en dus vliegen ze bij voorkeur over land om energie te kunnen besparen. Met hun grote lange vleugels kunnen ze heel lang zweven in de lucht. De spanwijdte van deze prachtige vogels bedraagt dan ook wel 195 tot 215 centimeter.
Er zijn vrijwel geen uiterlijke verschillen zichtbaar tussen mannetjes en vrouwtjes. Alleen als je heel goed oplet kun je zien dat het mannetje vaak iets groter is en de snavel is iets langer en meer massief. Ze maken zo nu en dan een heel karakteristiek geluid dat klepperen wordt genoemd. Met hun snavel kunnen ze dat klepperende geluid maken en zelfs de kuikens hebben dat al heel snel onder de knie. Zo begroeten ze elkaar, maar zo kunnen ze ook ongewenste vreemdelingen verjagen. Ook klepperen ze om elkaar de liefde te verklaren, maar als puntje bij paaltje komt zijn ze vaak niet trouw aan elkaar, maar wel aan het nest.
Het nest bestaat vaak uit hoge takken, vaak door de mens geholpen op een hoge paal. Het nest wordt vaak meerdere jaren gebruikt en bevat vaak 4 eieren. Zowel het vrouwtje als het mannetje broeden om de beurt. Na ongeveer 33 dagen komen de eieren uit en na twee maanden vliegende de jongen uit. Na drie jaar zijn de jongen vruchtbaar en ze kunnen wel 20 jaar oud worden. Ooievaars eten zoal insecten, jonge vogels, mollen, hagedissen, regenwormen, vissen en soms ook kikkers al staan die niet heel vaak op hun menu.