Menselijke hersenen zijn zo ingewikkeld dat ze nooit helemaal zijn te doorgronden. Het menselijke brein regelt met behulp van je wervelkolom vrijwel alle lichaamsprocessen. In dit artikel wordt het menselijke brein uitvoerig belicht.
De hersenen hebben een belangrijke rol in onbewuste lichamelijke processen en bewegingen
Onze hersenen lijken wel op een grijze massa maar het is wel een ingenieus functionerend systeem in ons hoofd. Hier bevinden zich talloze zenuwcellen die ook wel neuronen worden genoemd. Dankzij onze hersenen zijn we in staat om herinneringen, bepaalde gedachten en verwachtingen op te slaan. Ook speelt het menselijke brein een belangrijke rol in de controle en besturing van onbewuste lichamelijke processen zoals bijvoorbeeld je ademhaling of je hartslag, en het regelt vrijwel iedere beweging die we als mens voortdurend maken.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_3723bdcb217a41b18d0de954f55f6b8f~mv2.jpg/v1/fill/w_259,h_194,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_3723bdcb217a41b18d0de954f55f6b8f~mv2.jpg)
De hersenen van de mens zijn het meest ingewikkeld van het hele dierenrijk
De hersenen van de mens zijn het meest ingewikkeld van het hele dierenrijk De hersenen van de mens zijn zeker niet de grootste en zwaarste van het hele dierenrijk maar wel de meest ingewikkelde waardoor we de meest `slimme` (dier)soort op aarde zijn. De hersenen van de potvis bijvoorbeeld zijn bijna 7 keer zwaarder dan die van de mens, namelijk bijna 9 kilo. Onze hersenen hebben zich tijdens de evolutie gedurende miljoenen jaren doorontwikkeld tot wat het nu hebben. Het is het meest vergevorderde onderdeel van je hele lijf en weegt ongeveer net zo zwaar als 3 blikken bruine bonen, zo'n 1350 gram.
De hersenen geven voortdurend signalen door
Het brein zit zo vernuftig in elkaar dat elke neuron in je brein met behulp van synapsen in staat is om contact te leggen met duizenden andere neuronen. Geloof het of niet maar in 1 luttele seconde brengt je brein wel enkele miljoenen van deze signalen over. Deze signalen veranderen doorlopend. Daarom verschillen de hersenen ook van persoon tot persoon.
Elk deel van de hersenen heeft weer een andere taak
De hersenstam zit onder aan je hersenen en regelt alle noodzakelijke levensprocessen zoals je hartslag, je ademhaling en de vertering van het voedsel. De kleinere plooi aan de onderste achterzijde wordt met een moeilijk woord ook wel cerebellum genoemd en zorgt voor de beheersing van je spieren en alle bewuste bewegingen. De cerebrum is het bovengedeelte van je hersenen en is het ontvangstcentrum van al je zintuigen. Het regeert over ons denk- en schrijfproces.
De hersenen van een pasgeborene groeien snel
De hersenen van een pasgeboren kind zijn natuurlijk vele malen kleiner dan van een volwassene. Maar gedurende het eerste levensjaar van het kind worden de hersenen tot wel 3 keer zo groot.
Onze hersenen slapen nooit
Ook al slapen we ´s nachts normaal gesproken dan nog zijn onze hersenen actief, want je hersenen slapen nooit. Dit kun je mooi zien aan de hand van opnames van zenuwimpulsen of hersengolven. Onze hersenen maken zelfs overuren als we diep in dromenland zijn.
CT-scan
Een CT-scan is een zeer gedetailleerde foto van de binnenkant van ons lichaam. CT is een afkorting van computerised tomography. Zo´n CT-scanner is een geavanceerd röntgenapparaat en kan veel foto´s maken van ons lichaam. Nadien voegt de computer deze foto´s samen tot een waarneembaar beeld. Foto´s van een CT heten tomografieën. Op deze foto´s kunnen aandoeningen worden vastgesteld zoals bijvoorbeeld een hersentumor.
500 miljard cellen
Onze hersenen bestaan uit niet minder dan 500 miljard cellen. Cellen zitten in elk lichaamsdeel en zijn hele kleine onderdeeltjes.
Waarom linkshandig?
Eigenlijk snappen de knappe koppen het ook niet maar vrijwel iedereen weet dat de rechterhelft van je hersenen je linkerkant aanstuurt en dus ook je linkerhand. Omgekeerd stuurt de linker hersenhelft de rechterkant van ons lichaam aan. Bij vrijwel iedereen is er 1 helft dominant aan de andere helft. Van de 100 mensen hebben er 11 een dominante rechterhand, dus zij hebben een voorkeur voor de linkerhand. Linkshandige mensen hebben vaak meer aanleg voor creativiteit en zijn artistieker dan rechtshandigen, maar natuurlijk zijn er hier ook weer uitzonderingen.