Als mens kijk je ieder uur van de dag (behalve als je slaapt) en dat gedurende je hele leven. Een goede zicht is daarom erg belangrijk. Je ogen zitten zeer complex in elkaar en zijn erg fijngevoelig. Maar hoe werken onze ogen nu eigenlijk? U leest het in dit artikel.
Onze ogen gaan een leven lang mee
Iedere dag vanaf het moment dat we onze ogen open doen en opstaan uit bed tot het moment dat we juist weer gaan slapen hebben we onze ogen voortdurend nodig. Voortdurend verzamelen je ogen informatie om het aan de hersenen door te kunnen geven die het vervolgens op de goede wijze interpreteert. De ogen zijn uiterst fijngevoelige en kwetsbare instrumenten. En omdat je ze toch echt je hele leven nodig hebt is het goed om ze op de juiste manier te beschermen. Zet bijvoorbeeld een zonnebril op bij zonlicht of neem goede voorzorgsmaatregelen bij bepaalde (gevaarlijke) sportactiviteiten.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_ca09e94e0aef47ebb9f88e3a1ffeca24~mv2.jpg/v1/fill/w_276,h_183,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_ca09e94e0aef47ebb9f88e3a1ffeca24~mv2.jpg)
Als het donker wordt
Als het donker wordt vermindert de werking van de kegeltjes in je oog. Deze kegeltjes zijn namelijk verantwoordelijk voor de kleurimpulsen. De staafjes, die van de lichtimpulsen, kunnen vervolgens al het beschikbare licht omzetten in grijstinten. Hierin ligt de verklaring dat het menselijk oog tijdens de nachtelijke uren minder goed zijn werk kan doen. De hersenen herkennen de grijstinten als dat het donker is.
Verschillende kleuren ogen
Er zijn groene, bruine, blauwe en grijze ogen en tinten hier tussenin, maar waardoor wordt de kleur van onze ogen nu bepaald? Het draait hierbij allemaal om de hoeveelheid van een molecuul die melanine wordt genoemd. Melanine zit namelijk in het kleurweefsel van je iris. Er zit een bepaald melaninepeil in je genen wat je van je ouders hebt meegekregen. Hierbij komt de kleur bruin het meest voor. Blauwe ogen zijn ongebruikelijk en komen vooral voor in Europa. Hebben je ouders blauwe ogen en groene ogen dan krijg je zelf ook blauwe ogen of groen/blauwe ogen. Hebben de ouders blauwe en bruine ogen dan krijg je zelf bruine ogen of bruin/blauwe ogen. Hebben de ouders groene en bruine ogen dan krijg je bruine ogen of bruin/groen/blauwe ogen.
Functie van het netvlies
Het netvlies bekleedt de achterkant van je ogen en stuurt informatie van alles wat we zien door naar de hersenen die het vervolgens op de juiste wijze interpreteert. Het netvlies bestaat uit lichtgevoelige cellen die staafjes en kegeltjes worden genoemd (zie ook bij het hoofdstuk `Als het donker wordt`). Het licht maar ook de duisternis worden op de juiste manier verwerkt door de staafjes. De kegeltjes verzorgen de afdeling kleur en zorgen voor de helderheid en zuiverheid. Het grootste gedeelte van de kegeltjes zitten tegen de achterkant van het netvlies wat ook wel fovea wordt genoemd. In dit gebied is onze gezichtsscherpte het beste.
De pupilgrootte
De gekleurde ring om de pupil heen heet de iris. De spanning en ontspanning van de iris bepaalt de hoeveelheid licht dat door de pupil wordt doorgelaten. Van binnenuit neemt het netvlies het licht op en stuurt vervolgens impulsen naar onze hersenen. De hersenen passen voortdurend de irisspieren aan waardoor de pupil steeds in grootte kan variëren.
Oogleden
Oogleden voorkomen dat onze ogen uitdrogen en dat er vuil in kan komen. Ze kunnen dus vuil weren zodat irritaties aan de ogen uitblijven. De randen van de oogleden zijn bekleed met olieproducerende kliertjes. Iedere keer dat we knipperen met onze ogen wordt er dus olie verspreidt over je ogen zodat ze vochtig blijven. De wimpers boven de ogen zijn echte stofvangers en behoeden onze ogen zoveel mogelijk tegen prikkels van buitenaf waarvan ze geïrriteerd kunnen raken.
Tot slot
Wist je dat je iedere dag met je oogbal wel zo´n 60.000 bewegingen maakt door gewoon op en neer rond te kijken?
Wist je dat als je oogbal uit de kas valt deze bungelend aan je gezichtszenuw wel tot aan je kin toe komt?
Veel kijkplezier toegewenst!