top of page

Nieuwe snelwegen wellicht op termijn niet meer nodig

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 3 dagen geleden

1 kilometer snelweg kost 50 miljoen Euro


Ieder jaar weer wordt er voor miljarden geïnvesteerd in onze infrastructuur. Overal op snelwegen waar knelpunten dreigen te ontstaan wordt met bakken geld gesmeten. En dan te bedenken dat elke kilometer snelweg die wordt aangelegd, inclusief geluidsschermen en dergelijke zo'n 50 miljoen Euro kost.


Minder files in plaats van meer files


Natuurlijk zijn er hier en daar nog steeds knelpunten, maar afgelopen jaren zijn er veel minder files gemeld dan voorheen. In de afgelopen 6 jaar (2006-2012) is het aantal files liefst met 40% gedaald. Wellicht zal dit ook met de crisis te maken gehad hebben, maar ook met de hoge brandstofprijzen van tegenwoordig. Ook zijn veel mensen werkloos geraakt in deze tijden van crisis, en dat voel je natuurlijk ook in de portemonnee.



Jongere generatie redt zich ook zonder auto


Vooral de jongelui willen graag wonen in stedelijke gebieden. Natuurlijk gaan veel jongeren nog wel voor hun rijbewijs, maar er is een toenemende trend zichtbaar dat deze categorie jongelui het ook prima vindt zonder een auto, omdat het openbaar vervoer of een brommer handiger is in de stad. Een auto is in een stedelijk gebied in feite maar een onhandig ding. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan parkeerproblemen. Ook reist de jongere generatie graag met het openbaar vervoer, en dan in het bijzonder met de trein. Trendwatchers hebben hier onderzoek naar gedaan, en kwamen dus tot deze hoogst opmerkelijke conclusie. Misschien wordt het tijd om wat meer in het openbaar vervoer te investeren in plaats van al dat asfalt? Of zal het lonen om het openbaar vervoer helemaal gratis te maken? Maar dan mist het rijk natuurlijk wel een enorme melkkoe.


Thuiswerken


Bovendien wordt er ook steeds meer thuis gewerkt. Dat scheelt natuurlijk ook fors in het aantal gereden kilometers op de snelweg. Naar verwachting zal deze trend zich doorzetten de komende jaren. Vooral jonge mensen staan hier voor open, in ieder geval meer dan de oudere generatie.


Kleine auto's worden steeds populairder


Niet alleen in Nederland verliest de auto aan populariteit maar ook in Duitsland, de VS en veel andere westerse landen zie je een soortgelijke trend. In Amerika worden er ook steeds minder grote auto's verkocht. Eigenlijk worden overal de kleinere nieuwe auto's steeds populairder. Wellicht dat deze trend zich verder gaat doorzetten in de toekomst.


Hoe ziet de toekomst er uit?


Men weet alleen nog niet of jongeren die zich nu wel kunnen redden zonder auto er in de (nabije) toekomst er ook nog zo over denken. Vooralsnog kiest onze regering er gewoon voor om voorlopig door te gaan met de aanleg van nieuwe (snel)wegen. Naar het schijnt loont het nog steeds om nieuwe wegen aan te leggen, vooral als het gaat om bepaalde gebieden (zoals bedrijventerreinen) beter te kunnen ontsluiten. Maar bepaalde plannen kunnen wellicht toch beter worden herzien, omdat naar verwachting de maatschappelijke winst lager zal zijn dan eerst werd aangenomen. In deze tijden van crisis had dat geld wellicht beter besteed kunnen worden?

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page