top of page

Niet te diep in het glaasje kijken

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

Alcoholconsumptie is helemaal ingeburgerd in onze maatschappij. Helaas kan echter niet iedereen even goed maat houden, ook al zeggen ze vaak van wel. De ene wordt lollig als hij/zij dronken of aangeschoten is maar anderen worden juist erg agressief, dus pas daar goed voor op voordat je dingen gaat doen waar je achteraf misschien spijt van gaat krijgen. Drinken voor je plezier is prima en is algemeen geaccepteerd maar wordt geen probleemdrinker. Per jaar sterven er wereldwijd zo'n 2,5 miljoen mensen aan de gevolgen van alcoholverslaving. Als je leven wordt beheerst door overmatige consumptie van alcohol dan levert dat onvermijdelijk schade op zowel lichamelijk, psychisch en/of sociaal gebied en dan hebben we het nog niet eens over ziektes zoals de ziekte van Korsakov. En alcohol in het verkeer gaan ook absoluut niet samen. Je zet hiermee mensenlevens op het spel.



Het wordt met klem ontraden om kinderen onder 18 jaar alcohol te laten drinken want dat is schadelijk voor de hersenen die dan nog niet geheel volgroeid zijn. Er is niet voor niks een alcoholverbod voor kinderen onder de 18 jaar. Maar maat houden kunnen veel volwassenen ook niet en zij moeten het goede voorbeeld geven.


Glaasje wijn doet wonderen


Geloof het of niet maar onderzoekers van de universiteit van Harvard hebben ontdekt dat een stofje genaamd Resveratrol die voorkomt in rode wijn het leven van proefdieren wel tot 40% kan verlengen. Deze stof zit vooral in ecologisch gekweekte druiven. De onderzoekers denken hiermee te kunnen concluderen dat als je regelmatig een rood wijntje drinkt dat je dan wel eens ouder zou kunnen worden. Hoeveel ouder is nog niet bekend. Als de theorie klopt dan zou de mens zo'n 100 glazen wijn per dag moeten drinken om dezelfde bloedconcentratie te krijgen dan de bewuste muizen in kwestie, en dat is wat teveel van het goede lijkt me.


Kater


Waarom krijgen we toch een kater na het drinken van te veel alcohol? Die koppijn en/of dat brakke gevoel naderhand komt namelijk niet door de alcohol zelf maar door het enzym acetaldehyde. De alcohol komt via de dunne darm de bloedbaan binnen. De lever slaat dan onmiddellijk groot alarm en gaat onmiddellijk het enzym alcoholdehydrogenase aanmaken. Dit enzym zet alcohol om in het meer giftige acetaldehyde en is als tussenproduct van de alcoholstofwisseling verantwoordelijk voor die behoorlijke kater achteraf. Deze stof acetaldehyde verwijdt de bloedvaten en tast de spier- en andere weefsels aan en zorgt dus voor die irritante alcoholkater. Eigenlijk is zo'n alcoholkater het gevolg van hersenoedeem, oftewel vochtophoping onder de schedeldak. De lever merkt dat het in je lichaam uit de hand dreigt te lopen en gooit er dan een ander enzym tegenaan, namelijk het enzym aldehyde dehydrogenase. Dit enzym zet het acetaldehyde om het meer onschuldige azijnzuur, maar dat duurt helaas wel een tijdje. Hoe meer er dus wordt gezopen/gedronken hoe meer acetaldehyde zich in onze bloedbaan opstapelt en met alle gevolgen van dien.


Hersencellen


Om ook meteen maar even een fabeltje uit de wereld te helpen is dat alcohol niet in staat is om hersencellen te vernietigen. Alcohol is echter wel in staat om de communicatie tussen zenuwcellen te remmen al is dat gelukkig maar tijdelijk. Hier is dus het enzym acetaldehyde verantwoordelijk voor zoals hierboven omschreven is. Ook het katerstofje azijnzuur doodt geen hersencellen, want ook dat hebben onderzoekers onlangs onderzocht. Hoe zit het dan met alcoholdementie? Dit wordt vaak veroorzaakt door langdurig en overmatig gebruik van alcohol in combinatie met een chronisch vitaminegebrek. Zware drinkers hebben namelijk vaak een gebrek aan vitamine B1, ofwel thiamine.


Destillatie


Alle sterke dranken zijn het resultaat van destillatie. Bij verhitting verdampt alcohol namelijk sneller dan water. Alcoholdamp kun je dan weer laten condenseren en weer opvangen. Zo krijg je dan een steeds sterker concentraat. Zo is Whisky bijvoorbeeld eigenlijk niks anders dan gedestilleerd bier. Als normaal "slap" bier 2 maal wordt gedestilleerd dan ontstaat een alcoholpromillage van rond de 40% al moet de drank dan nog wel enkele jaren rijpen om gedronken te kunnen worden. Keldermeesters houden hier toezicht op. Als de drank optimaal is kan het worden gebotteld in flessen. Het is nog steeds verboden om zelf drank te stoken omdat de overheid dan accijnzen misloopt. Met gisting van druiven, bessen, granen en aardappelen kan een alcoholpercentage van hooguit 15% worden bereikt.


Dokteronline


Voor vragen en/of medicatie kunt u ook altijd terecht op de site van Dokteronline. Dokteronline is al jaren de toonaangevende naam op het gebied van intermediaire diensten op medisch gebied. Dokteronline is geen apotheker of arts en alle op recept verkrijgbare artikelen die op de website worden aangeboden worden alleen geleverd na een consult met een arts en met een recept.


0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page