top of page

Nelson Mandela was een moedig man

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 7 jul 2024

Nelson Mandela (18 juli 1918 - 5 december 2013) was een moedig man en heeft een zeer roerig leven geleefd. Een heel groot gedeelte van zijn turbulente leven streed hij tegen de apartheid en desondanks heeft hij toch 27 lange jaren vastgezeten in de gevangenis. Hij zat vele jaren gevangen op Robbeneiland en zijn gevangenisnummer was 46664. De leefomstandigheden waren hier erg slecht. Zo moest hij onder meer op de grond slapen en hij moest zijn behoefte doen op een emmer. Hij mocht maar een brief schrijven per jaar en maar een bezoeker ontvangen. In deze donkere jaren moesten alle gevangen op Robbeneiland de hele dag werken in een kalksteengroeve, In de loop van de jaren werden de leefomstandigheden in deze gevangenis wel wat beter. In 1976 werd er al gesproken over zijn vrijlating als hij het geweld van het ANC zou beëindigen, want hij had immers grote invloed op de zwarte bevolking. Dat weigerde Nelson Mandela, want hij zei: "Eerst moet mijn volk vrij zijn."



Zijn geweldloze acties bij het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) die gevoerd werden tegen de apartheid leverden niks op dus toen stichtte Mandela in 1960 de militaire tak van de ANC. Tijdens deze gewapende strijd werd hij meerdere keren opgepakt. In 1964 werd hij met 7 andere mensen opgepakt en ze kregen allemaal levenslang. Ze kregen deze straf omdat ze van plan zouden zijn geweest om de blanke regering omver te werpen. De rechter vond dat hij ook schuldig was aan hoogverraad, sabotage en samenzwering.


Toen de val van de Berlijnse muur op 11 februari 1990 een feit was, toen werd hij uiteindelijk vrijgelaten en werd hij opgewacht door zijn vrouw Winnie Mandela. In Zuid-Afrika werd hij Madiba (Vader der Vaderlands) genoemd. De toenmalige president heeft er mede voor gezorgd dat hij werd vrijgelaten. De hele wereld was blij maar ook ontroerd omdat hij werd vrijgelaten.


In 1991 zorgde hij, samen met de toenmalige zittende president Frederik Willem de Klerk, ervoor dat de Apartheidswetten werden afgeschaft. In 1994 mochten er ook kleurlingen meedoen met de verkiezingen. Toen werd Nelson Mandela de eerste zwarte president van Zuid-Afrika.


Wereldwijd kennen veel mensen nog steeds Nelson Mandela van naam en is nog steeds een voorbeeld voor veel mensen. Toen hij na al die jaren vrijkwam was hij niet eens boos op de witte bevolking. Hij was namelijk heel erg vergevingsgezind en vond het belangrijk om te kunnen vergeven en te verzoenen. In de tijd dat hij president was vocht hij ervoor dat de witte en zwarte bevolking samen in harmonie en in vrede konden leven. Op 5 december 2013 overleed Nelson Mandela op 95-jarige leeftijd in zijn woning in Johannesburg, maar hij leeft voort in vele harten. Er werd toen in Zuid-Afrika een periode van nationale rouw afgekondigd.



0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page