top of page

Nederlands geld van vroeger tot nu

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 31 mrt 2024

Sinds 2002 betalen we met de Euro's en niet meer met guldens. Veel kinderen weten echter niet beter dan dat de Euro altijd al bestond. Hier volgt een compleet overzicht van de betaalmiddelen die in Nederland werden en momenteel worden gebruikt.


Florijn


In 1252 is de Florijn (wat vroeger de benaming was van de gulden) het officiële betaalmiddel van Nederland geworden. Gulden betekent van oudsher `Gouden`. Deze eerste Florijn waar mee werd betaald dankte zijn naam aan een Florentijnse lelie wat in het wapen stond van de Franse stad Florence.


Dukaten


In 1272 werd de eerste dukaat geslagen. Dit was een gouden munt van 3,5 gram. Er waren ook zilveren halve, dubbele en hele dukaten. In 1818 is de muntwet in werking getreden en sindsdien werd de dukaat alleen nog maar als penning gebruikt.


VOC-geld


Dan was er ook nog echt VOC-geld. VOC staat voor Vereenigde Oost-Indische Compagnie en was naast de staat de enige organisatie die ook munten mocht uitgeven maar dan wel alleen voor het buitenland.


Carolus-gulden


De Carolus-gulden was de eerste Nederlandse eenheidsmunt die ook veel in het buitenland voorkwam. De gouden Carolus werd vanaf 1521 gebruikt keizer en dankt zijn naam aan keizer Karel de vijfde. Deze Carolus werd onderverdeeld in 20 stuivers. vanaf 1582 werd de zilveren Carolus uitgebracht die als eerste een kop van een keizer had. Tot 1680 was dit de eerste eenheidsmunt.


Overig geld


Tijdens de 80-jarige oorlog waren er speciale provinciale uitgiften. Om deze oorlog te kunnen betalen werd er steeds weer iets van de munten afgevijld. Dit mocht natuurlijk niet en daarom hieven de provincies Zeeland en Holland belasting op het gebruik van geld en merkten het geld met een instempeling.



Euro


Ruim 700 jaar is dus betaald met de gulden totdat Europa zo nodig de grenzen open moest gooien en in 2002 de invoering van de Euro een feit werd. Met de Euro is nog steeds lang niet iedereen blij. Het leek en het lijkt nog steeds wel of sindsdien de prijzen zo ongeveer zijn verdubbeld en verderop in dit artikel is het aantoonbare bewijs. Nog steeds hebben veel Nederlanders heimwee naar de `ouderwetse` gulden. Nog steeds wordt er ongeveer een half miljard gulden in de spreekwoordelijke oude sok bewaard. De ouderwetse gulden had een waarde van iets meer dan 0,45 Euro.


De Euro maakt producten en diensten duurder


Uit onderzoek is onomstotelijk gebleken dat de gemiddelde werknemer in ons kikkerlandje een koopkrachtschade heeft geleden van niet minder dan 164% al zeggen de Euro-liefhebbers dat dit puur een gevoelsinflatie zou zijn en dat alles elk jaar duurder wordt. Spaarders die 10000 Euro hebben gespaard hebben volgens nauwkeurige berekeningen niet minder dan 3250 Euro verloren ten opzichte van de tijd voor de Euro. Gevoelsinflatie is dan ook onomstotelijk flauwekul. De Euro staat (nog steeds) onder druk. De Eurozone wordt wel steeds groter. Er zijn sinds 2002 nog veel meer landen toegetreden maar alles valt of staat met het huishoudboekje van het land. Ding Flof Bips is allang niet meer toereikend als geheugensteuntje.


Uit nostalgisch oogpunt vind ik het gepast om hieronder nog even de mooie benamingen weer te geven van de oh zo prachtige gulden in klinkende munt en in briefgeld. Er zijn nog steeds genoeg mensen die de Euro nog liever vandaag dan morgen willen inruilen voor de gulden.


Benamingen muntstukken en briefgeld in guldens


1 cent munt - spie


5 cent munt - stuiver


10 cent munt - dubbeltje of duppie


25 cent munt - kwartje of een heitje


1 gulden munt - piek


1,5 gulden munt - daalder


2,5 gulden munt - rijksdaalder, riks of een knaak


5 gulden biljet - vijfje


10 gulden biljet - joetje


25 gulden biljet - geeltje


50 gulden biljet - zonnebloem


100 gulden biljet - meier of een snip


250 gulden biljet - vuurtoren


1000 gulden biljet - rooie rug, rooie of een rug.

15 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page