Muggen worden in Noord-Nederland ook wel neven of neefjes genoemd. Neef betekent namelijk oorspronkelijk bloedverwant. Menigeen wordt er gek van en dan vooral 's nachts in de slaapkamer. Deze kleine irritante pestkoppen kunnen zeer irritant zijn en al helemaal als ze ook nog eens prikken. In de zomer komen we insecten dan ook volop tegen of we het nu willen of niet. De ene heeft alleen langer last van die jeukende bulten dan de ander. Muggen voeden zich afhankelijk van het soort van bloed, nectar of stuifmeel. Wereldwijd komen er wel meer dan 3500 muggensoorten voor, maar de meeste ervan prikken niet. Ze komen overal voor behalve op de Zuidpool. In Nederland komen meer dan 25 verschillende muggenfamilies voor. De verwachting is echter dat we door de stijging van de temperatuur meer verschillende muggenfamilies kunnen gaan verwelkomen. De bekendste zijn de steekmuggen, de langpootmuggen en de niet stekende dansmuggen en deze komen dan ook aan bod in dit artikel.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_8f791d911e6c47e0b0cb3a94d6b5b166~mv2.jpg/v1/fill/w_276,h_183,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_8f791d911e6c47e0b0cb3a94d6b5b166~mv2.jpg)
Steekmuggen
Steekmuggen horen bij de familie muggen die behoren tot de tweevleugeligen. Steekmuggen zijn altijd vrouwtjes en ze steken alleen in hun vruchtbare periode. Eigenlijk zouden ze bijtmuggen moeten worden genoemd, want de vrouwtjes zuigen bloed met de monddelen en dus niet met een angel, wat vaak wordt verondersteld. Soorten van deze steekmuggen worden soms ook wel muskieten genoemd. Hierboven ziet u een afbeelding van een steekmug.
Langpootmuggen
Langpootmuggen bijten of steken niet en ze leven van honing. Ook kunnen ze niet zo goed vliegen en daarom blijven ze vaak dicht bij de grond. Ze zijn groter dan veel andere insecten. Ook hebben ze grote poten. Deze poten kunnen er afvallen als ze worden gepakt, maar dan groeien ze niet meer aan. Dit wordt autonomie genoemd. Ondanks dat langpootmuggen zelf totaal onschuldig zijn kunnen hun larven of emelten wel schade aanrichten bij bepaalde gewassen. Ze worden in de schemer en 's nachts actief en komen niet zelden af op lampen, omdat ze worden aangetrokken door licht.
Dansmuggen
Dansmuggen worden ook wel vedermuggen genoemd en ze komen overal ter wereld voor. Dansmuggen kun je het hele jaar tegenkomen, maar doordat volwassen dansmuggen actief zijn vanaf de herfst tot het voorjaar, zie je ze het meest in de winter. Deze muggen voelen zich namelijk op hun best bij koelere weersomstandigheden.
Hoe kun je muggen in huis of op de werkvloer voorkomen?
• Plaats een hor voor ramen en deur en doe een klamboe om het bed
• Plaats een ventilator want ze hebben een hekel aan luchtverplaatsingen. Een airco werkt vaak ook goed
• Koop een citronella geurkaars of een citroenplant, want ze hebben een hekel aan deze lucht
• Schaf een (elektronische) vliegenmepper aan
• Koop een vliegenzuiger! Voordeel is dat er dan geen bloedvlekken op muur of plafond komen. Een gewone stofzuiger werkt natuurlijk ook gewoon
• Schaf anti-insecten spray aan
• Snij een ui door de helft en leg deze in uw kamer
• Insmeren met azijn helpt ook en leg een doekje met azijn in de (slaap)kamer (niet te sterk ruikend)
• Eet knoflook of neem knoflookcapsules want hier houden ze niet van
• Eucalyptusolie houdt muggen ook weg uit uw kamer
• En vergeet tot slot niet om water uit bloempotten en emmers eruit te gooien. Vergeet ook niet uw regenton. Of doe er een scheutje slaolie in, want dan komen de larven niet tot ontwikkeling. Zo heeft u meteen al minder last van vervelende insecten in uw woonomgeving.