top of page

Moringa oleifera wordt ook wel wonderboom genoemd

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 20 uur geleden

De moringaboom is een uiterst veelzijdige boom en komt onder meer voor in een aantal (sub)tropische gebieden in Afrika, Azië en in Zuid-Amerika. Oorspronkelijk kwam de Moringa echter eerst alleen maar voor in de bergen van de Himalaya in Noordwest-India. Deze boom kan echter in de winter niet overleven in ons klimaat, tenzij je de boom in de winterse maanden naar binnen haalt. De Moringa oleifera kan snel groeien tijdens de zomermaanden en kan soms wel 12 meter hoog worden. Het is een sterke boom die genoeg heeft aan slechts een klein beetje water en kan zelfs de droogte van enkele jaren wel overleven.



Vrijwel de hele boom kan worden gegeten, want het blad, bast, wortels en zelfs de bloemen, zaden en bonen zitten boordevol vitamines, mineralen, aminozuren, antioxidanten en eiwitten. De mensen die dichtbij de natuur staan wisten dat vast al, maar de westerse wereld moet de moringaboom nog wel leren kennen, want de natuur heeft nu eenmaal veel in huis. Vooral in Zuid- en Zuidoost-Azië wordt het veel gebruikt in de keuken om verwerkt te worden in de lekkerste gerechten.


De bladeren kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten. Geoogste bladeren kunnen dan het beste op een warme donkere plaats worden gedroogd. Bladeren worden ook vaak fijngemalen tot poeder of wordt versneden voor het maken van thee. De poeder kun je gemakkelijk bewaren en houdt de voedingsstoffen vast. Er zijn in de reformwinkels ook Moringa supplementen verkrijgbaar. Moringa is ook lekker en gezond voor in de salade, soep of in een lekker sapje. Deze boom wordt dan ook niet voor niks wonderboom (Miracle tree) genoemd al nemen ze hem ook wel eens peperwortelboom.


Deze boom heeft maar weinig water nodig en is al tevreden met vrij arme grond. Het is in de volle zon een relatief snelle groeier en houdt dus van warmte. In de koude maanden zal de Moringa zijn blad verliezen. In het Nederlandse klimaat haal je deze boom dan naar binnen toe, want ze zijn slechts winterhard tot een temperatuur van +10 graden Celsius. Deze bijzondere boom is ook prima als kuipplant te houden.


Een moringaboom kan wel 400 vruchten per jaar produceren. Als de boom jarenlang kan settelen en echt groot en volwassen kan worden dan kunnen er tot wel 1000 vruchten per jaar aan de boom komen. De boom hoeft niet te worden bestoven en kan het hele jaar bloeien. Deze bijzondere vruchten lijken wel op lange bruine peulen. Hier zitten ook zaden in die gegeten kunnen worden net zoals noten of erwten. Deze vruchten staan in de volksmond bekend als drumsticks, moringa of moringai.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page