top of page

Moederkruid (Tanacetum parthenium)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Moederkruid (uit de composietenfamilie) heeft een karakteristieke sterk ruikende Kamille-geur en wordt maximaal 30 tot 60 centimeter hoog. Deze plant kwam oorspronkelijk voor in de Kaukasus en Anatolië en op de Balkan, maar is nu wijd verspreid in de wereld. Door de verwildering is deze plant nu ook hier te zien in West-Europa en dus ook in Nederland. Deze meerjarige bladverliezende plant zie je vooral in de wegbermen en op braakliggende velden of terreinen. Deze plant heeft de neiging om te groeien op gronden met veel dierlijk mest oftewel waar een hoog ammoniak-gehalte in de bodem aanwezig is. In de stad is dat bijvoorbeeld langs de randen van stoepen en paden.


Je kunt moederkruid herkennen aan de tuilvormige vele hoofdjes bevattende bloeiwijze die sterk doet denken aan de bloeiwijze van Boerenwormkruid. Deze 2 soorten kun je uit elkaar halen als je kijkt naar de hoofdjes. De hoofdjes bij moederkruid hebben witte lintbloemen en gele buisbloemen en lijkt wel enigszins op een margriet.



Moederkruid werd in de oudheid ook al gebruikt om zijn medicinale kruid. Dit kruid werd gebruikt om weeën op te wekken en om koorts te kunnen onderdrukken. Moederkruid wordt nu vooral gebruikt tegen hoofdpijn of een migraineaanval. Neem dan 2 verse blaadjes moederkruid en doe het bij voorkeur op een boterham, want de smaak is vrij bitter te noemen. De bloemknoppen bevatten de stof parthenolide en deze stof zorgt ervoor dat het vrijkomen van serotonine wordt geblokkeerd. Hierdoor wordt het aantal hoofdpijnaanvallen of migraineaanvallen veel minder en zullen bovendien veel minder hevig zijn.


Als je moederkruid in je tuin hebt staan dan merk je vanzelf dat er vele bijen, hommels en vlinders op af zullen komen.


Als je wilt gaan zaaien doe dit dan bij voorkeur in de periode april tot en met juli in de volle grond. Als moederkruid vroeg in het jaar wordt gezaaid dan komen er hetzelfde jaar ook bloemen. Moederkruid houdt van een zonnige standplaats en wordt ook regelmatig gebruikt als snijbloem voor in een vaas.


Moederkruid wordt in de volksmond ook wel Kamille (maar ook omgekeerd) genoemd en is eigenlijk nog steeds een ondergewaardeerde plant en zie je nog niet veel terug in onze tuinen. Het is echter een mooie plant om te zien en heeft ook nog eens een geneeskrachtige werking. Ondanks de vele goede stoffen die er in moederkruid zitten is de plant niet giftig. Moederkruid kan ook worden verwerkt in salades en als smaakversterker worden gebruikt in cakes en omeletten.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page