Mistletoe wordt door menigeen vaak verward met nestjes in de bomen. Deze plant is een halfparasiet die leeft bij een gastheer. Deze plant is zeldzaam en dus een beschermde plantensoort. Mistletoe komt in Nederland alleen voor in Zuid-Limburg en dan alleen maar op kalkgronden. Mistletoe wordt in het Latijns de ”viscum album” genoemd.
Andere benamingen
Mistletoe heeft ook vele andere benamingen vanuit de samenleving meegekregen, zoals misletoe, misteltak, mistel, maretak, donderbezem, vogellijm, heiligkruishout, heksenbezem, nistel, albrank en kenster.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_a511de9c21d041a69378fb04b8fbc367~mv2.jpg/v1/fill/w_275,h_183,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_a511de9c21d041a69378fb04b8fbc367~mv2.jpg)
Geneeskrachtige werking
Mistletoe staat bij bepaalde volkeren nog steeds bekend als toverkruid en heeft een geneeskrachtige werking. In vroeger tijden was deze plant zelfs heilig bij de Germanen en de Kelten. Zo'n 2000 jaar geleden verkondigde Plinius dat deze vogellijm (bijnaam mistletoe) onvruchtbare vrouwen vruchtbaar kon maken. Vandaag de dag worden substanties van de mistletoe gebruikt in medicijnen. Ook kan het worden voorgeschreven door uw huisarts ter bestrijding van hoge bloeddruk, epilepsie, kanker, arteriosclerose, voor de regulatie van de hormoonhuishouding en bij storingen in de stofwisseling en tijdens de overgangsjaren.
Leefwijze
Deze plant kan dus alleen in leven blijven bij een gastheer. Hij heeft de voorkeur voor appelbomen, linden en populieren. Deze plant kan zich voortplanten dankzij vogels die de vruchten en zaden verspreiden. De vogels eten besjes en de zaden worden verspreid door hun snavel. Ook zitten de zaden in de uitwerpselen. De zaadjes blijven bij de gastheer op hun plaats dankzij de kleverige vruchtenlijm die de mistletoe produceert. De zaadjes doorboren vervolgens de bast met een zuigorgaan. Hierdoor kan het zaadje gaan groeien want nu neemt het ook water en zouten op van de gastheer. Als deze voeding op de plaats van bestemming is aangekomen, dan zal deze halfparasiet ophouden met parasiteren. Dan kan de mistletoe namelijk voor zichzelf zorgen. De plant kan nu gaan groeien en gaat water in koolhydraten omzetten en van kooldioxide.
De kleine groene blaadjes voelen leerachtig aan en zijn boven het midden het dikst. Deze plant kan groeien door een constante vertakking. Mistletoe is altijd bolvormig, en moet dus niet verward worden met een nest. De bloeitijd van deze halfparasiet loopt van februari tot april en hij kan wel 90 tot 100 centimeter lang worden. De bloemen zijn niet gesteeld en er zitten 3 tot 5 kransen aan. Aan ieder uiteinde van een takje zit 1 bloemknopje en 2 zijknoppen aan weerszijden. De besjes zijn doorschijnend van kleur. Vroegere jagers smeerden deze besjes op takken om zo kleine vogeltjes te kunnen vangen. Bij deze is de bijnaam vogellijm dus verklaard.
De mistletoe zit veilig hoog in de bomen verscholen tussen de takken. De mistletoe van dichtbij bekijken is bijna niet mogelijk, laat staan verwijderen. Met deze tactiek beschermt de plant dus zichzelf.
Een kus geven onder een maretak
Veel mensen denken bij een mistletoe aan een maretak die bijvoorbeeld boven de deuropening hangt. Vervolgens geven man en vrouw elkaar onder deze maretak een zoen, en dan ook als dit toevallig plaatsvindt. Deze traditie die gehouden wordt tijdens het kerstfeest is ooit in Engeland ontstaan en is overgewaaid naar het vaste land.
Dit verhaal van de maretak is bekend geworden dankzij een verhaal van Asterix en Obelix. In deze aflevering brouwde stripfiguur Miraculix een toverdrank van de besjes van de mistletoe.