Een groep mieren wordt ook wel een kolonie of volk genoemd en ze behoren tot de wespachtigen. Ze kunnen niet alleen leven en daarom zijn het sociale insecten. Mieren hebben 6 poten en hun lichaam bestaat uit een kop, borststuk en een achterlijf. De maag zit net als de krop aan hun achterlijf. De krop is een soort zakje waarin ze voedsel mee kunnen nemen voor andere mieren. In een mierenkolonie leven drie soorten mieren, namelijk vrouwtjes, mannetjes en werksters. Werksters zijn ook vrouwtjes, maar deze mieren kunnen geen eieren leggen want ze zijn namelijk onvruchtbaar. Zo'n kolonie kan een hele grote kolonie vormen en ze kunnen heel erg goed samenwerken.
Er zijn ongeveer 12000 verschillende soorten mieren en ze komen vrijwel overal ter wereld voor, behalve op Antarctica. De meeste soorten mieren leven wel in tropische gebieden zoals in het regenwoud. In Nederland en in België komen zo'n 76 soorten mieren voor. Meestal zijn ze zwart of rood, maar je hebt ook mieren in de kleuren rood, geel, groen, zilvergrijs en goudkleurig. De bekendste mier is de tuinmier (hierboven afgebeeld), maar er zijn ook vele andere soorten mieren in Nederland, zoals de kale bosmier, zware zaadmier, faraomier en de gewone steekmier. Net als veel andere insecten hebben ze een voelspriet op hun kop. Met die voelspriet kunnen ze voelen en ruiken.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_4a14dac1ac104b32b91f11e4f4572056~mv2.jpg/v1/fill/w_478,h_340,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_4a14dac1ac104b32b91f11e4f4572056~mv2.jpg)
Mieren zijn hele harde werkers en werken dan ook vrijwel altijd door. Dat is heel fascinerend om te zien. Wilt u de werkdrift van mieren van dichtbij bekijken, dan is de aanschaf van een mierenhotel de overweging waard. Werksters zijn imperiumbouwers en hun kolonies zijn dan ook zo ingesteld dat het ten koste gaat van alles en iedereen om hen heen. Door elkaar met de voelsprieten aan te raken herkennen ze elkaar, ook als het een indringer is die niet uit hetzelfde nest komt. Mieren kunnen ook feromonen gebruiken en dat zijn moleculen met een bepaalde geur. Op deze manier kunnen mieren tegen elkaar duidelijk maken, bijvoorbeeld dat er gevaar dreigt of ergens voedsel te vinden is. Iedere mierenkolonie heeft dan ook zijn eigen unieke geur of anders gezegd feromooncode.
Mieren zijn in principe niet schadelijk voor de mens, maar als ze zich gaan nestelen in uw huis dan is bestrijding noodzakelijk. Bestrijden lukt niet in één keer, want de mieren moeten het gif meenemen naar hun nest. Behalve de mens als vijand hebben mieren ook nog natuurlijke vijanden als de miereneter en de mierenleeuw.
Mieren hebben stevige kaken en sommige soorten kunnen heel gemeen bijten en dan scheidden ze een soort zuur af. Dat wordt mierenzuur genoemd en veroorzaakt dat bijtende gevoel. Sommige soorten hebben ook een angel net als een bij, maar deze mieren komen bij ons maar weinig voor op de rode steekmier (Myrmica rubra) na dan. Als je in zo'n nest valt dan zul je het wel voelen op je achterste, want deze steekmieren laten zich dan wel gelden.
Omdat de tuinmier hier in Nederland de bekendste is van het stel gaan we hier verder op door. Eigenlijk is de tuinmier een verzamelnaam voor boommieren, wegmieren, schaduwmieren en glanzende houtmieren. Ze zijn allemaal zwart van kleur en ze zijn niet groter dan 3 tot 4 millimeter. Ze hebben vleugels maar ze vliegen er niet veel mee. Tuinmieren eten insecten, maar pas op want ze zijn ook gek op zoetigheid. Ook zijn ze gek op fruit. Je ziet ze vooral in buitenomgevingen. In de zomer bevruchten de mannetjes hun koninginnen, alvorens te sterven. De koninginnen bouwen dan nesten voor hun aankomende kroost om zo zelf een kolonie te kunnen stichten.
De glanzende tuinmier wijkt hierbij wat af van de rest van het stel, want deze mieren bouwen hun nest niet in de bodem maar in rottend hout, wortelstronken of in holle bomen. Ze kunnen wel 30 jaar aan hetzelfde vochthoudend hout werken en ze zijn wat glanzender en iets groter (3 tot 5 millimeter) dan de andere miersoorten die hier leven. Mieren zijn behalve harde werkers ook in verhouding behoorlijk sterk, want ze kunnen wel tot 50 keer hun lichaamsgewicht dragen. Dankzij deze in verhouding grote en sterke spieren kunnen ze ook hard lopen en werken. Het meeste werk wordt gedaan door de werksters, maar ze zijn niet alleen bouwers maar ook verzorgsters en soldaten. Een gemiddelde mier leeft 40 tot 60 dagen. De koningin, daarentegen, kan soms wel een leeftijd van 20 jaar bereiken! Om even aan te geven hoeveel mieren hier op aarde rondlopen, hebben wetenschappers berekend dat er voor elke mens hier op aarde minstens 1,5 miljoen mieren zijn!