Het menselijk lichaam waar wij nu in rondlopen heeft zich in de loop van honderden miljoenen jaren ontwikkeld tot wat het nu is. Dit wordt ook wel evolutie genoemd. Vroeger waren mensen bijvoorbeeld veel kleiner dan nu het geval is. Ieder mens of individu is echter uniek want we verschillen allemaal van uiterlijk. Ons uiterlijk wordt bepaald door de chromosomen die we van onze ouders hebben meegekregen. Op deze chromosomen zitten genen die specifieke informatie bevatten die uniek zijn. Zo bepalen onze genen bijvoorbeeld wat voor kleur ogen en wat voor kleur haar we krijgen maar bijvoorbeeld ook wat voor vorm onze neus en oren krijgen.
Het menselijk lichaam zit dan ook zeer geraffineerd in elkaar. Onze beenderen zorgen er bijvoorbeeld voor dat we niet als een kaartenhuis in elkaar zakken.
De botten
Geloof het of niet maar het menselijke lichaam bestaat in zijn totaliteit uit 206 grote en kleine botten of botjes. Het geeft ons lichaam de stevigheid om goed te kunnen functioneren. Al deze botten bij elkaar levert een gewicht op van ongeveer 9 kilo. Het klinkt in eerste instantie vreemd maar een baby heeft meer botten dan een volwassene, namelijk 350 stuks. Dit komt omdat er een aantal botten na verloop van tijd nog aan elkaar vast groeien. Pas rond het 30e levensjaar is dit proces helemaal voltooid en zijn er nog 206 botten over. Onze botten bestaan uit kalk. Mensen die lijden aan osteoporose hebben last van botontkalking. De botten van deze mensen worden slapper en brozer. Het bewegen wordt moeilijker en kan soms ook pijnlijk worden. Het kan door de ouderdom komen maar het kan ook komen als er te weinig vitamines worden genomen.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_a0a45afafb01482c8857a8b8e5e083a3~mv2.jpg/v1/fill/w_225,h_225,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_a0a45afafb01482c8857a8b8e5e083a3~mv2.jpg)
Onze spieren
Onze spieren kunnen worden vergeleken met een marionettepop. want als er aan de touwtjes wordt getrokken beweegt het. Deze touwtjes zijn bij ons natuurlijk onze spieren en nemen ongeveer 40% van het totale lichaamsgewicht in. Spieren heb je ook nodig om te kunnen ademen. Deze spieren zetten dan de longen in beweging. Ons hart heeft de beschikking over de grootste spiermassa. Onze blaas bevat spierweefsel. Alles wat je dus kunt bewegen tot aan onze kleine teen toe heeft de beschikking over een spier of een heel klein spiertje. Zelfs als je kippenvel hebt worden er spieren gebruikt. In totaal worden er 650 spieren gebruikt. Als je lacht worden er 15 spieren gebruikt. Tijdens het wandelen worden er wel 200 spieren gebruikt.
De zintuigen
De mens heeft 5 zintuigen. 1 van die 5 zintuigen zijn onze ogen waarmee we kunnen kijken, maar onze ogen kunnen niet goed functioneren zonder hulp van andere hulporganen zoals de wenkbrauwen, de wimpers en het traanvocht. We kunnen proeven omdat er circa 3000 smaakpupillen op onze tong zitten. Iedere week worden deze smaakpupillen weer vernieuwd. Daardoor kun je ervaren dat bepaalde etenswaren wellicht lekkerder of juist minder lekker zijn dan de vorige keer. Je smaak verandert voortdurend. Onze oren zijn ook een zintuig en die zorgen ervoor dat we goed kunnen horen en dat kun je vergelijken met een radar. In het oor worden namelijk de ontvangen signalen verwerkt en daarna wordt het doorgegeven aan de hersenen. We kunnen voelen dankzij onze zintuigen.
Als we iets aanraken dan nemen onze hersenen dat al waar in een paar duizendsten van een seconde. Met je neus kun je ruiken. De geur kun je ruiken dankzij de kleine deeltjes van een stof die in de lucht zweven. Hoog in de neusholte zit een gebied zo groot als een postzegel waar zich miljoenen cellen bevinden en deze cellen kunnen geuren opvangen. Deze boodschap wordt vervolgens doorgestuurd naar onze hersenen. Daarna wordt er iets gedaan met deze boodschap. Dankzij onze zenuwen kunnen we voelen. Bij pijn volgt er een reflex waarbij we in een fractie van een seconde een terugtrek beweging maken. Dit gebeurt voordat we dit ons daadwerkelijk realiseren.
Onze hersenen
Onze hersenen stellen ons in staat om logisch na te denken. Maar onze hersenen helpen ook om te kunnen slapen, eten, drinken, ademhalen en zelfs om emoties te kunnen uiten. Onze hersenen stellen ons ook in staat om alles goed te kunnen onthouden of je nu jong of oud bent. Er wordt immers steeds weer nieuwe informatie opgeslagen.
Onze organen
Al onze organen hebben een bepaalde levensfunctie. Ze hebben meerdere cellen. Dit wordt ook wel een meercellig organisme genoemd. Ons hart is een orgaan die ongeveer net zo groot is als een vuist en zorgt ervoor dat het bloed door ons lichaam kan stromen. Onze huid is het grootste orgaan en zorgt ervoor dat bacteriën niet het lichaam binnen kunnen dringen. En zonder een huid zou het bloed er zo uit kunnen lopen en zou je dus dood gaan.
Het bloed
Het bloed is het vervoerssysteem van ons lichaam. In het bloed stroomt naast zuurstof ook voedingsstoffen en andere stoffen zoals afvalproducten. In 1 minuut kan het bloed door het hele lichaam heen stromen. Een volwassen mens heeft 5 tot 6 liter bloed en neemt ongeveer 7,5% van het totale lichaamsgewicht in beslag. Het hele bloedvatenstelsel van een mens is in zijn totaliteit niet minder dan 100.000 kilometer lang.