Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) krijgt steeds vaker meldingen binnen van vergiftigingen door medicijngebruik. Artsen nemen ook steeds vaker contact op met dit centrum vanwege acute vergiftigingsverschijnselen. Dit hoeft niet alleen te komen door het gebruik van medicijnen. Ook kan het gaan om bepaalde gevaarlijke stoffen in een werksituatie, gifbeten die worden veroorzaakt door dieren of door huishoudmiddelen die in verkeerde handen vallen zoals kinderen.
Vooral jonge kinderen zijn erg ondernemend, dus pas daar voor op. In de helft van de gevallen van een vergiftiging bij een kind gaat het om medicijnen. Zo'n 1000 kinderen worden er jaarlijks opgenomen in een ziekenhuis vanwege een vergiftiging. In 2011 is in totaal 45.000 keer een melding gedaan bij het vergiftigingscentrum. Dit was ten opzichte van 2010 een stijging van 7%. 55.000 mensen zijn vorig jaar blootgesteld aan giftige stoffen.
Seroquel
Er zijn hierin wel bepaalde "trends" zichtbaar. Zo zorgt een geneesmiddel wat wordt gebruikt tegen psychoses steeds vaker voor problemen. Steeds vaker wordt er een overdoses gebruikt met seroquel. Dit middel wordt gebruikt door mensen die lijden aan schizofrenie en bipolaire stoornissen. Het aantal overdoses is sinds 2003 verzesvoudigd, oftewel 1215 meldingen op jaarbasis. Verkeerd gebruik van seroquel kan leiden tot ademhalingsproblemen tot zelfs in coma raken. Let wel, dit zijn vaak radeloze patiënten. Het kan hierbij gaan om een bewuste zelfmoordpoging, een bewuste vergiftiging of een ultieme noodkreet.
Lioresal
Ook de spierverslapper lioresal staat hoog in het lijstje van vergiftigingen. Het aantal vergiftigingen is in een jaar tijd met 50% toegenomen. Een overdosis lioresal kan zeer levensbedreigend zijn. De lichaamstemperatuur, de bloeddruk en het bewustzijn gaan dalen tot een gevaarlijk peil. Het kan soms wel lijken dat de patiënt hersendood is, terwijl dit absoluut niet het geval is.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_6e7e1337f8c64c73ad02dcd8c89d6d77~mv2.jpg/v1/fill/w_387,h_130,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_6e7e1337f8c64c73ad02dcd8c89d6d77~mv2.jpg)
Gifbeten worden behandeld met een antiserum
Mensen die zijn gebeten door een exotisch dier zoals bijvoorbeeld slangen, schorpioenen en spinnen krijgen met spoed een antiserum van het NVIC. Met dit antiserum kunnen de gifbeten dan effectief worden behandeld. Het NVIC adviseert ook artsen op basis van gegevens van de bewuste giftige stof en overige informatie betreffende deze patiënt.
Hulpverleners kunnen altijd terecht bij het NVIC
Hulpverleners kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week terecht bij het NVIC voor al hun vragen. Deze vragen gaan echter vooral over overdoseringen van geneesmiddelen. Daarna komen de meeste vragen binnen over de behandeling bij het slikken of inademen van giftige huishoudmiddelen, doe-het-zelfproducten, drugs en alcohol.
Het totale aantal vergiftigingen wat mensen en dieren jaarlijks oplopen ligt waarschijnlijk nog veel hoger. Dit komt omdat er in Nederland geen meldingsplicht is voor acute vergiftigingen. We weten nu in ieder geval waar we terecht kunnen.
Dokteronline
Dokteronline is al vele jaren de toonaangevende naam op het gebied van intermediaire diensten. Dokteronline is geen apotheker of arts en allerlei op recept verkrijgbare artikelen die op de website worden aangeboden worden alleen geleverd na consult met een arts en met een recept. Voor vragen over medicijngebruik en/of vergiftigingen kunt u de site van Dokteronline raadplegen. Klik dan op de volgende link.