top of page

Mammoet

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Helaas is de mammoet al lang geleden uitgestorven maar het was een zeer imposant dier. Deze olifantachtigen waren vaak niet groter dan de gewone olifant. Wat ze echter wel zo imposant maakten waren de enorme slagtanden die wel tot 4 meter lang konden worden (bij de stieren). Hier volgt een overzicht van de geschiedenis van dit indrukwekkende dier.


De geschiedenis van de mammoet


Helaas zijn de mammoeten allang uitgestorven maar er liepen vroeger toch maar liefst 6 soorten mammoeten rond op deze aardbol. De steppemammoet en de zuidelijke mammoet liepen beiden rond dwars door grote delen van Europa. De wolharige mammoet kwam alleen voor in het noordelijke deel van Europa, en Noord-Amerika en Azië. De Keizersmammoet kwam alleen voor in Noord-Amerika. En de Amerikaanse mammoet kwam alleen voor in Noord-Amerika en midden Amerika. De wolharige mammoet is echter de bekendste van het stel en liep hier rond ongeveer 600.000 jaar geleden en staat hieronder afgebeeld.



De mammoet splitste zich ongeveer 4,8 miljoen jaar geleden af van de voorouders van Aziatische olifant. Deze periode wordt het Piloceen genoemd. De mammoet dankt echter zijn naam aan een olifantachtige die bijna 30 miljoen geleden is uitgestorven en heette de Mammut. Dit is de 6e mammoet die het rijtje hiermee helemaal compleet maakt.


Permafrost


Er wordt al eeuwenlang fossiel ivoor gevonden en soms ook al dan niet complete complete mammoetlichamen. Sommige mammoetlichamen kunnen dankzij de permafrost goed bewaard blijven. De permafrost is een permanente vrieskou. Zo is er in 1901 in Siberië een volledig gaaf exemplaar van een mammoet naar boven gehaald.


Alle mammoeten hadden een isolerende dikke laag zodat ze konden overleven in permafrost gebieden en in de toendra. In tegenstelling tot nu groeide er toen in de permafrost gebieden wel gras. Hier aten de mammoeten wel 180 kilo per dag van. Het klimaat is echter zo´n 5000 jaar geleden veranderd wat tot resultaat had dat de mammoet uitstierf. Vanaf deze periode werden graslanden steeds zeldzamer terwijl dit zo belangrijk was voor het voortbestaan van de mammoet. Dit langzaam veranderende weer trad begon al ongeveer 14.000 jaar geleden, maar het werd ze uiteindelijk dus zo´n 5000 jaar geleden fataal.


Noord-Siberië


In de laatste periode van de mammoet waren ze genoodzaakt om naar Noord-Siberië te gaan omdat hier toen nog wel graslanden waren. Maar hier was dus zo´n 5000 jaar geleden ook geen grasland meer dus toen zijn ze uitgestorven.


Russische eiland Wrangel


Op het Russische eiland Wrangel is de meest recente populatie dwergmammoeten gevonden, zo blijkt uit onderzoek. Dit eiland ligt in de Noordelijke IJszee ten noorden van Tsjoekotka. Er zijn echter ook onderzoekers die denken dat het uitsterven van de mammoet wellicht door de mens komt. Misschien is de mens namelijk ook op de mammoet gaan jagen maar een feit blijft dat hun leefgebied dus ging veranderen. Ten tijde van het uitsterven van de mammoet kwamen er steeds meer bossen wat ten koste ging van de graslanden. Er is ook veel houtskool in de grond gevonden van rond de tijd dat de mammoet uitstierf. Er waren in die tijd ineens ook veel bosbranden dus er waren volop veranderingen aan het milieu.


Vroeger werd er gedacht dat de mammoet zou zijn uitgestorven door de inslag van een object zoals een meteoriet hier op aarde maar dat is dus niet waar.


Wolharige mammoeten in Europa


14.000 jaar geleden liepen de wolharige mammoeten bijvoorbeeld nog rond in Engeland maar was toen in feite al ten dode opgeschreven. Ze konden geen kant op toen daar de graslanden langzaam maar zeker hier ook plaats gingen maken voor de bossen. Zo´n 8000 jaar geleden (aan het eind van de laatste ijstijd) stierf tenslotte hier ook de mammoet uit. Dit was echter wel veel langer dan zijn soortgenoten aan de vaste wal in Europa. Die stierven namelijk al uit ergens tussen 19.000 en 21.000 jaar geleden. Vermoedelijk leefden de laatste mammoeten In Europa en in Siberië tussen de mensen en wellicht is dat hen mede daardoor fataal geworden al twijfelen diverse wetenschappers aan deze bewering.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page