Malaria is gelukkig al ver teruggedrongen, maar toch komt malaria nog steeds voor. Malaria komt nu nog voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, Zuidoost Azië en Zuid-Amerika (Amazonegebied). Ook overlijden hier nog steeds Nederlanders die naar een van deze landen/werelddelen zijn afgereisd en dat komt dan vooral door het niet of niet goed innemen van de malariapil. Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die wordt overgebracht door muggen.
Als je besmet bent dan kan het een week tot wel maanden duren totdat je hoge koorts krijgt, hoofdpijn, zweten, spierpijn, koude rillingen, misselijkheid en overgeven. Malaria openbaart zich in het beginstadium als een lichte griep, maar wordt dus langzaam steeds erger. Als je echt ziek bent geworden ben je tot helemaal niks meer in staat en je kunt dan zelfs nog amper zitten. Als malaria niet wordt behandeld dan kun je zelfs komen te overlijden. Je kunt er ook ernstige complicaties aan overhouden zoals hersenmalaria.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_d0a84ee540334808b278d8522081da97~mv2.jpg/v1/fill/w_276,h_182,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_d0a84ee540334808b278d8522081da97~mv2.jpg)
Het lijkt te simpel voor woorden, maar men heeft ontdekt dat de guppy kan helpen het aantal besmettingen aanzienlijk te verminderen. Deze ontdekking is echter niet nieuw, want al in 1908 werd ontdekt dat de vis hielp om muggen weg te houden van een Engelse legerbasis. De guppy's werden hier uitgezet in de regionale wateren om de larven te bestrijden en met succes zo blijkt.
Er loopt nu in een deel van India een proef. In de staat Assam worden deze visjes namelijk nu massaal gekweekt. Het resultaat mag er zijn, want het aantal besmettingen is hier behoorlijk teruggelopen. In 2012 waren er nog ruim 30.000 besmettingen per jaar en dat is nu teruggelopen naar zo'n 3000 tot 4000 besmettingen.
Ondanks dat er hard wordt gewerkt om deze slopende ziekte effectief aan te kunnen pakken komen er jaarlijks nog steeds zo'n 20.000 Indiërs om het leven en raken er zo'n 15 miljoen mensen besmet.
Andere delen van India denken er nu ook serieus over na om de guppy in te zetten om zo de besmettingen tegen te kunnen gaan.
Critici zijn er ook. Er zijn namelijk wetenschappers die bang zijn dat de guppy het ecosysteem in de war zal gooien. Guppy's zijn namelijk niet alleen gek op muggenlarven maar ook op andere vissoorten. Ze stellen dan ook de vraag of het niet beter zou zijn om een inheemse vissoort in te zetten om deze larven te kunnen bestrijden. Er zijn namelijk ook andere vissoorten geschikt om muggen en dus ook malaria te kunnen bestrijden. Als er maar snel een besluit wordt genomen, want er staan nog steeds mensenlevens op het spel.