Maastricht is de meest zuidelijke stad van Nederland. Deze prachtige stad vol met kunst en cultuur is tevens hoofdstad van Limburg. Ver voordat Maastricht bestond bevonden zich hier al nederzettingen langs de Maas ten westen van Maastricht. Hier volgt de geschiedenis van Maastricht.
Hoe het begon
Ten westen van waar nu Maastricht ligt zijn resten gevonden die er op duiden dat er hier al mensen rondliepen ten tijde van de Oude Steentijd. Dit zijn de lössgroeven in het gebied Belvédère. Geloof het of niet, maar de oudste resten die hier zijn gevonden zijn circa 250.000 jaar oud. Zo zijn hier stenen werktuigen gevonden gemaakt van dierenbotten. Een unieke vondst was onder meer een vuurstenen mes die vroeger is gebruikt om een neushoorn te slachten. Ook zijn er op deze plaats kampementen gevonden die ongeveer 80.000 jaar geleden bewoond werden.
De Romeinen
De Romeinen bezetten Nederland aan het begin van onze jaartelling. De Romeinen hebben toen een houten brug over de Maas geplaatst. Deze brug heeft toen Maastricht zijn huidige plaats gegeven. Er werd hier toen ook een nederzetting neergezet. De naam van deze nederzetting is afgeleid van Mosae Trajectum. Dit was namelijk de plaats van waaruit je de Maas kon oversteken.
Bedevaartsoord
Maastricht had al in de 5e eeuw de beschikking over een Christelijk heiligdom. In deze tijd groeide de stad (wat toen helemaal nog geen stad was) erg hard omdat de stad een bedevaartsoord werd. Maastricht was de zetel der bisschoppen gedurende het jaar 380 na Christus tot het jaar 722 na Christus. Bisschop St. Hubertus plaatste echter zijn zetel naar het Belgische Luik omdat hij zich meer verbonden voelde met deze stad. St. Hubertus was de laatste bisschop. Bisschop Servatius ligt begraven onder de St. Servaaskerk.
In het jaar 1204 kreeg Maastricht zijn Middeleeuwse stadsrechten. Vanaf toen hoorde Maastricht niet meer bij Luik maar bij Brabant. De stad ging toen een stadsmuur bouwen ter verdediging..
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_ab1d4e0ba8874ec695808c18c71d26f8~mv2.jpg/v1/fill/w_270,h_186,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_ab1d4e0ba8874ec695808c18c71d26f8~mv2.jpg)
80-jarige oorlog
De 80-jarige oorlog brak aan in het jaar 1568 en Maastricht viel toen eerst in handen van de Spanjaarden, daarna kregen de Hollanders het weer in hun bezit en daarna was het de beurt aan de Fransen. Maastricht is namelijk dankzij de Maas strategisch altijd al een belangrijke stad geweest. Toen de Spanjaarden het hier voor het zeggen hadden gingen ze erg gewelddadig om met de plaatselijke bevolking. De stad werd in het jaar 1579 ingenomen door de Spaanse leger onder leiding van Alexander Farnese die later ook hertog van Parma werd. Voordat de stad werd ingenomen vond er een enorme veldslag plaats waarbij liefst een kwart van de ongeveer 8000 inwoners hierbij het leven verloor. Tenslotte werd in het jaar 1632 de stad weer heroverd door de Hollanders. Dat was wel ver nadat de Noordelijke Nederlanden zich al hadden bevrijd van de Spanjaarden. De vrede van Münster werd uiteindelijk besloten in 1648 al bleef een deel van Limburg nog steeds in Spaanse handen.
In het jaar 1795 wordt bezet Maastricht de hoofdstad van een Franse provincie. Nadat Napoleon is gevallen in het jaar 1830 vielen Nederland en België onder een Koninkrijk onder Koning Willem 1. Er was echter veel strijd tussen Nederland en België dus toen werden in het jaar 1839 beide landen van elkaar gescheiden en werden dus twee aparte landen. Generaal Dibbets maakte zich toen sterk voor Maastricht om deze prachtige stad bij Nederland te laten horen. In 1867 wordt Maastricht als vestingstad opgeheven.
Het heden
Momenteel heeft deze bruisende stad ongeveer 120.000 inwoners en is nog steeds groeiende. De inwoners van deze stad worden Maastrichtenaren genoemd. Maastricht heeft een bruisend centrum en er zijn hier volop recreatiemogelijkheden. Ook de Bourgondiërs onder ons weten deze stad enorm te waarderen vanwege de lekkere keuken. De stad wemelt van de toeristen uit binnen- en buitenland want België en Duitsland liggen immers vlakbij. Maastricht is een echte studentenstad geworden dankzij een universiteit en een hogeschool. Ook herbergt deze stad vrij veel industrie.