top of page

Maakt de vooruitgang ons wel gelukkiger?

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

De materiële vooruitgang heeft de mens in principe veel goeds gebracht, maar is het allemaal niet te veel van het goede? Zijn we niet te verwend geworden en zijn we er wel gelukkiger op geworden?


De computer en het internet heeft natuurlijk veel goeds gebracht en zal ons in de `nabije` toekomst wellicht gaan verbazen wat er allemaal nog meer mogelijk zal blijken te zijn. Wellicht lopen er in de toekomst wel geavanceerde robots rond die het leven van de mens nog verder kunnen vergemakkelijken. Zal een robot op straat het werk overnemen van de traditionele postbode? De zorgrobot zal taken over gaan nemen in de zorg en zal de drone wellicht in de nabije toekomst pakketjes gaan bezorgen? Feit is in ieder geval dat er door de automatisering en robotisering al miljoenen banen zijn verdwenen, al wordt dat door menigeen nog wel eens gebagatelliseerd. Je kunt jezelf echter wel de vraag stellen of we allemaal nu zoveel gelukkiger zijn geworden met de vooruitgang van al die luxe producten. De mens lijkt wel een bijzaak te worden in deze wereld en is dat nu echt de bedoeling?


Er zijn miljoenen banen verloren gegaan vanwege de automatisering


Er zijn wereldwijd miljoenen banen verdwenen sinds de komst van de computer, machines en lopende banden (automatisering). Het heeft in bepaalde gevallen de mens zelfs helemaal overbodig gemaakt al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat de computer natuurlijk ook weer vele andere banen heeft geschept, maar dat is lang niet genoeg om het verlies in aantal banen te kunnen compenseren. We zullen uiteindelijk naar een basisloon gaan voor iedereen, want structureel werk voor iedereen is er niet en zal er ook nooit komen. Dat is een utopie. Massaal vrijwilligerswerk doen zou wel een oplossing kunnen zijn!


Smartphones en trends


Hoe vaak komt het niet voor dat verjaardagsfeestjes worden verpest door al die mobieltjes. Er wordt heel wat afgebeld en er worden heel wat berichtjes verstuurd. Ze lijken wel belangrijker te zijn dan de mensen zelf. Er wordt vaak niet eens meer deelgenomen aan een gesprek. Erg gezellig! De jeugd heeft zich massaal in de schulden gestoken omdat er weer een nieuw mobieltje moet worden aangeschaft of omdat alleen die merkkleding goed genoeg is. De jeugd is helaas vatbaar voor al die trends en de commercie speelt hier handig op in. Te handig als je het mij vraagt. De meeste functies van de mobiel worden amper gebruikt. Het mobieltje lijkt wel een statussymbool te zijn geworden en is momenteel een soort van verlengstuk van de mens geworden. Hoe arm of hoe rijk ook, iedereen heeft een mobiel. Let wel, ik ben totaal niet tegen een mobieltje. Ze kunnen erg handig zijn bijvoorbeeld bij noodsituaties (het kan zelfs levens redden) maar vaak zijn ze ook irritant.


Navigatiesysteem


Iedereen wil ook een navigatiesysteem ook al wordt het vaak praktisch nooit gebruikt. Het kan handig zijn in het verkeer maar het is soms ook gevaarlijk omdat mensen te veel gaan blindstaren op het navigatiesysteem en niet meer letten op verkeersregels en tekens. Heeft het systeem een storing dan kan er niet eens maar kaart worden gelezen. Deze vaardigheid gaat compleet verdwijnen.



Systeem ligt weer eens plat


Hoe vaak ligt het internetverkeer weer eens plat van UPC, KPN of een andere aanbieder. Internetbankieren lukt dan echt niet. De ´ouderwetse` dagafschriften zijn dan helemaal zo gek nog niet. Deze kun je onbeperkt bewaren terwijl je saldoverzicht op de site van de bank na enkele jaren wordt gewist. We worden veel te afhankelijk van de computer. De banken verlenen steeds minder service en laten ons steeds meer betalen voor de betaalpassen en dergelijke. En dat terwijl er steeds meer `regionale` banken verdwijnen en er ook steeds minder pinautomaten zijn. Of dan denk je geld te kunnen pinnen in de pinautomaat en dan doet hij het weer niet en dan moet je weer naar de andere kant van de stad of dorp rijden voor een andere hopelijk wèl werkende pinautomaat. Dit is helemaal een ramp voor de ouderen onder ons. Pikken we dat met z´n allen zomaar? Stel je voor dat de plannen echt door gaan en het contante geld op termijn echt gaat verdwijnen, dan zijn we bij een pinstoring helemaal de klos want dan kan er dus helemaal nergens meer worden betaald. Straks ligt het hele betaalsysteem misschien wel eens dagen plat door overbelasting of iets dergelijks. Nou, dan zijn we met z´n allen mooi de klos. Hoe kunnen onze kinderen dan nog leren hoe een Euro er nu feitelijk uitziet? "Mam, wat is eigenlijk een Euro"? Zie je het al voor je?


Relaties worden verknald


Relaties worden verknald omdat men te veel achter de computer zit of liever `praat` op facebook, twitter, Instagram en wat allemaal niet meer. Er kunnen wel emoties worden getoond naar een beeldscherm toe maar de partner en de kinderen worden geschoffeerd. De wereld wordt steeds afstandelijker, zelfs in huis. En de maatschappij wordt logischerwijs steeds individualistischer en hufteriger. Zelfs 1 op de 3 jongeren geeft tegenwoordig al aan zich weleens eenzaam te voelen.


Men brengt steeds meer tijd achter de computer door Men zit vaak liever achter de computer dan daadwerkelijk bij iemand op visite te gaan om eens lekker `ouderwets` te gaan kletsen. Kinderen worden steeds zwaarder en zijn buiten steeds minder aan het spelen en zitten minder op sportclubs, maar het computergebruik neemt haast extreme vormen aan. Ouders, stuur je kinderen wat vaker naar buiten om te gaan spelen. Wat is er nou mooier dan dat? Laat ze maximaal een half uur of een uur achter de computer zitten en dat is het dan. Laat de afstandelijkheid niet nog verder toenemen. De buitenwereld kan ze zelfs soms niks meer schelen. Ze zitten de hele dag achter de computer. Gegroet wordt er ook steeds minder. Zelfs de buurman kijkt dan alsof ik iets van hem aan heb. Vindt je het dan gek dat er iemand een half jaar of een jaar of nog langer dood in huis kan liggen. Eigenlijk belachelijk allemaal.


Echt contact met elkaar hebben blijft toch het belangrijkst


Ik hoop toch echt dat mensen beseffen dat echt contact met iemand hebben het belangrijkst blijven vinden, en lukt dat eens niet stuur dan eens een leuk kaartje. Zomaar. Die spontane acties zijn het leukst. Maak spontaan eens een praatje met iemand zoals je buurman of buurvrouw. Of sla eens een arm om iemand heen.


En neem eens een bosje bloemen mee voor iemand die je lief hebt maar misschien net iets te weinig ziet. En neem eens wat vaker de moeite voor ogenschijnlijk de wat onbelangrijkere dingen in het leven die wel belangrijk horen te zijn. Je zult beloond worden met waardering en met een gulle lach. En luister eens naar het geluid van een spelend kind of van een tjilpende vogel en leg eens wat vaker uw smartphone weg. U hoort weer geluiden die u voorheen nooit hoorde. Er bestaat ook iets als het echte leven in een echte wereld, in plaats van een fictieve wereld.

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page