top of page

Linkerhersenhelft is min of meer overbodig in huidige technologische samenleving

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

De huidige technologische samenleving heeft ervoor gezorgd dat de wereld er heel anders uitziet dan pak hem beet enkele decennia geleden. Technologisch lijkt momenteel vrijwel alles mogelijk te zijn en de bomen lijken naar de hemel toe te groeien. Alles staat in het teken van de vooruitgang, maar is alles wel vooruitgang te noemen? De automatisering en robotisering neemt steeds meer zaken over van de mens. Deels kan dat natuurlijk een goede zaak zijn. Maar zogenaamde supercomputers zullen op zeer korte termijn naar verwachting steeds meer, zo niet alle cognitieve zaken beter beheersen dan de mens. Onder de cognitieve functies worden alle processen verstaan die betrokken zijn bij het verwerken en opnemen van allerhande informatie. Onder cognitieve vermogens en vaardigheden moet je denken aan zaken zoals het aanleren van taal, onthouden en uitwisselen van kennis, het waarnemen, het denkvermogen en het hebben van een overtuiging. Dit zal keer op keer zorgen voor talrijke ontslagen. In de ICT-sector zullen ongetwijfeld ook weer nieuwe banen ontstaan maar dat aantal zal niet groot genoeg zijn om het verlies van het aantal banen te compenseren.


Onze linker hersenhelft zal voor het grootste gedeelte overbodig worden, want dit gedeelte van de hersenen richt zich op onze cognitieve kant. We zullen het in deze huidige technologische samenleving vooral moeten hebben van onze rechter hersenhelft en dat is onze creatieve kant. Dat zegt tenminste Yuri van Geest, ambassadeur van de Singularity University. De mens zal altijd op de knoppen blijven drukken en zal de juiste vragen moeten stellen en de juiste opdrachten moeten geven aan een computer, robot of wat dan ook, tenzij er een tijd komt dat supercomputers zelf ook cognitieve vaardigheden gaan vertonen. Wie het weet mag het zeggen, want er is al enige mate van cognitieve intelligentie bij supercomputers. Denk hierbij aan zaken als nanotechnologie, medische technologie en biotechnologie. Zal er een tijd komen dat de automatisering ons alles uit handen zal nemen? En zo ja, wat is dan nog de zin van het leven want ieder individu wil zich toch nuttig maken? Denk hierbij ook maar eens aan zelfrijdende auto's, drones, seksrobots en noem ze allemaal maar op.



We leven momenteel echt in een technologische samenleving en velen hebben moeite om al die ontwikkelingen bij te houden. En daar hoef je echt niet alleen maar laaggeschoold of laaggeletterd voor te zijn. Er moet eens wat meer aandacht komen voor deze categorie mensen, want deze categorie mensen is groter dan je denkt en deze groep behelst ook echt niet alleen maar een groep bejaarden die niet met de computer is opgegroeid. De mens moet altijd centraal blijven staan in een samenleving, maar daar schort het nog weleens aan. We worden steeds meer een nummer in een steeds afstandelijker wordende maatschappij of wereld. In een oogwenk heb je een bericht gestuurd naar de andere kant van de wereld, terwijl bij wijze van spreken je buurman of buurvrouw al drie maanden dood in huis ligt.


De samenleving verandert nog steeds in een rap tempo. De mens moet wel een taak blijven houden. We moeten bezigheden blijven houden en worden geprikkeld om dingen te blijven doen, want steeds vaker vinden werknemers hun werk saaier en veel minder inspirerend dan een of enkele decennia terug en dat is toch een veeg teken. Wat is er erger dan saai geestdodende arbeid en dat is precies wat er tegenwoordig vaak aan de hand is op de werkvloer.


Een soort van basisinkomen zit er op termijn toch vast wel aan te komen, ondanks dat het aantal critici toch ook behoorlijk groot is. Op termijn kunnen we er niet meer aan ontkomen, want er is gewoon niet genoeg werk voor iedereen. Nederland is kampioen in het scheppen van parttime banen in het kader van een participatiemaatschappij en nog staan er honderdduizenden langs de zijlijn. We zullen het steeds meer van de sport, hobby's en/of opleidingen moeten hebben om een zinvolle dagbesteding te hebben.


Velen vinden dan ook dat de technologische ontwikkeling te ver wordt doorgevoerd, want waar eindigt dit? Onze linker hersenhelft zal min of meer overbodig worden. Zal de rechter hersenhelft op termijn ook volgen? Wie komt er op voor de belangen van de mens? Als een bedrijf eerst 100 miljoen Euro winst maakt en het volgende jaar 80 miljoen Euro, dan wordt dat toch gezien als een verlies en dan gaan er bij een reorganisatie ongetwijfeld weer diverse banen verloren. Waarom moet er steeds verder worden geautomatiseerd en waarom moeten bedrijven steeds groter worden? De gewone man is altijd de klos. Zie maar naar het grote Europa. Door de Euro is alles veel duurder geworden, maar of we nu beter af zijn? Engeland zag de ellende tijdig aankomen en is eruit gestapt en dat land draait economisch nu beter dan ooit. Welk land zal de volgende zijn?

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page