top of page

Leeuwarden geschiedenis

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 3 jun 2024

Leeuwarden heeft zich als hoofdstad van Friesland ontwikkeld tot een volwaardige hoofdstad. De stad werd al voor het jaar 1000 bewoond en had in de beginfase drie terpen die allen lagen rondom de "wereld" beroemde scheve en kromme toren de Oldehove.


Hoe het begon


Wie kent niet die beroemde scheve en kromme toren in Leeuwarden, namelijk de Oldehove. Hier hebben zich ooit de eerste bewoners gevestigd. Dit moet in ieder geval voor het jaar 1000 geweest zijn. In dit gebied bevonden zich toen drie kunstmatig opgeworpen terpen of heuvels aan de oever van de Zuiderzee. Dit is destijds gemaakt omdat de bewoners dan niet natte voeten kregen tijdens het bouwen. De Zuiderzee lag zeer centraal wat een enorme groei van deze prachtige hoofdstad van Friesland tot gevolg had. Geloof het of niet maar in die tijd lag Leeuwarden nog aan de zee maar in de 13e eeuw is de Zuiderzee dichtgeslibd. Vanaf toen gingen de diverse handelsactiviteiten zich meer richten tot de regio.



Gouden eeuw


De gouden eeuw heeft ook zijn effect op Leeuwarden want rondom deze gouden eeuw had Leeuwarden zelfs een residentie van de Friese Nassau 's. Vooral in deze periode groeide Leeuwarden behoorlijk en heeft toen zelfs in Nederland tot de 10 grootste steden behoort.


Leeuwarden heeft heel veel monumenten


Leeuwarden is ook de stad met heel veel monumenten. Er zijn maar weinig steden in Nederland die aan dit historisch erfgoed kunnen tippen. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Stadhouderlijk hof, de Waag wat vroeger het centrum was van alle handel en de Kanselarij waar vroeger recht werd gesproken. Maar er is zoveel meer te zien. Het is bijna niet te geloven maar Leeuwarden heeft maar liefst 620 rijksmonumenten binnen zijn gemeentegrenzen.


Historische binnenstad


Iedere toerist is verbaasd dat Leeuwarden zo'n gezellige historische binnenstad heeft met heel veel water en dus ook boten. Leeuwarden heeft zelfs de leuke winkelstraat van Nederland en heet de Kleine Kerkstraat. In de middeleeuwen had Leeuwarden nog meer water en wallen om de stad te kunnen beschermen tegen indringers. De wallen zijn er niet meer maar veel grachten zijn behouden al zijn er wel een paar gedempt. Leeuwarden is ook een vrij groene stad met veel bomen en parken her en der. De Prinsentuin is de mooiste jachthaven van Nederland met een prachtig historisch park er omheen. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat vooral bootjesmensen Leeuwarden een prachtige stad vinden. Leeuwarden heeft als hoofdstad van Friesland een grote regionale centrumfunctie en is nog steeds behoorlijk aan het groeien en zal binnenkort zijn 125000-ste inwoner mogen begroeten.


Voorzieningen


De stad heeft ook de beschikking over een enorm aantal voorzieningen zoals diverse hogescholen, het MCL ziekenhuis, het WTC EXPO, het CJIB oftewel het boetekantoor, een vliegbasis, stadsschouwburg de Harmonie (met landelijke bekendheid), en een mooie betaald voetbalclub genaamd SC Cambuur en is geroemd vanwege zijn fanatieke aanhang. Leeuwarden heeft momenteel ruim 55000 arbeidsplaatsen. Vooral verzekeringskantoren en call centers zijn in deze mooie stad ruim vertegenwoordigd.


Duurzaamheid


Leeuwarden doet ook veel aan duurzaamheid en is landelijk/wereldwijd een van de koplopers op dit gebied. Zo is de hele binnenstad verlicht met Ledverlichting. De stad trekt ook veel bedrijven aan die werken aan duurzame milieuvriendelijke vindingen zoals zonnepanelen en elektrische voertuigen. Onlangs is in Leeuwarden de meest duurzame warmtecentrale van Nederland geopend. Nieuw Stroomland is een nieuw bedrijventerrein bij Leeuwarden wat speciaal hiervoor is ingericht. Hier staat ook een unieke proefboerderij die zelfs landelijk zeer hoog staat aangeschreven. Leeuwarden heeft ook een zeer modern waterlaboratorium van Vitens en doet hoogwaardig onderzoek en wil op dit gebied zelfs hoofdstad van Europa worden. De leus is dan ook "Leeuwarden, City of watermanagement". Waar Leeuwarden ook voorop in loopt is in de wereld van de games. De meest moderne games worden in Leeuwarden gemaakt. Leeuwarden wil met zijn gigantische complex van het WTC/EXPO nog meer congressen binnenhalen en wil dus nog meer congressenstad worden. Leeuwarden is de meest ondergewaardeerde stad van Nederland. Leeuwarden is na Groningen de tweede stad van het Noorden en is een pareltje te noemen. Wanneer komt u eens langs?

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page