top of page

Landbouw gaat nu ook al de lucht in

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 2 jun 2024

Er wonen steeds meer mensen hier op aarde, dus de mens moet in verhouding toe met steeds minder grond. Landbouwgrond wordt in bepaalde gebieden dus steeds schaarser, dus wordt er gezocht naar andere alternatieven.


Sky Green-project


Singapore heeft maar liefst 5 miljoen inwoners op een luttele 715 vierkante kilometer. Men voelt zich daar gedwongen tot het bouwen van steeds meer hoogbouw, en dit bracht ze op het idee om landbouw in de lucht uit te testen. Er is daar nog maar weinig landbouwgrond beschikbaar, en men wil ook minder afhankelijk zijn van de import. Er is namelijk een serie aluminium torens ontworpen van soms wel 9 meter hoog, die elk voorzien zijn van 38 rijen met bakken waar groenten in verbouwd kunnen worden.



Er wordt met een roterend systeem gewerkt. Zo krijgen de groenten voldoende licht, zo kan er water worden gegeven maar zo kan er ook worden geoogst. Elke toren gebruikt per dag 60 watt, wat gelijk staat aan een gloeilamp. Het roteren gaat heel langzaam. Het duurt zo'n 8 uur voordat de bovenste rij beneden is, en dan krijgen ze weer water. Dit wordt het Sky Green-project genoemd.


Krijgt het een vervolg op echte hoogbouw?


Als dit experiment gaat slagen, en daar lijkt het wel op, dan zou dit idee een vervolg kunnen krijgen op echte hoogbouw. Gepensioneerden of huisvrouwen zouden dit dan bovenop een wooncomplex draaiende moeten houden. Dit werk neemt een paar uur per dag in beslag.


20 cent per kilo duurder dan normaal


De prijs van deze groentes is wel hoger dan normaal verbouwde groenten, namelijk 20 cent per kilo duurder dan normaal. Naar het schijnt heb je dan wel een groente die verser is dan normaal, want deze groenten hoeven minder ver te worden getransporteerd.


Eigenlijk staat het allemaal nog in de kinderschoenen


Het Sky Green-project is heel erg ambitieus, maar eigenlijk staan het nog maar in de kinderschoenen. In de jaren 90 van de vorige eeuw stimuleerde Singapore ook al tuinbouw op de daken. Er zijn toen diverse systemen ontwikkeld door diverse instituten, maar alle goede bedoelingen ten spijt, het is toen letterlijk nooit van de grond gekomen. Men had toen hun twijfels of de constructies van de daken dit wel aan zouden kunnen. Dit idee is inmiddels achterhaald. Een groen dak werkt tevens isolerend en kan de temperatuurverschillen goed opvangen.


Weer of geen weer, er kan altijd geoogst worden


Ook bij overstromingen, en bij extreme weersomstandigheden (waar dit gebied nog wel eens door wordt geteisterd) is landbouw in de lucht ideaal. Deze vorm van voedselproductie kan altijd doorgaan, bij weer of geen weer. Voedseltekorten zullen dan ook vermoedelijk in de toekomst tot een verleden gaan behoren, mits het op grote schaal kan worden toegepast. Welke ideeën zullen in de toekomst nog meer uit de hoge hoed worden getoverd om in de toekomst ook alle monden nog te kunnen vullen?

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page