Het herentennis had altijd meer aanzien dan het damestennis. Toen de dames luider gingen kreunen, werd het damestennis ineens veel populairder. Of zijn hier ook andere redenen voor te bedenken? De dames hebben nu in ieder geval de achterstand op de heren vrijwel ingelopen.
Het damestennis stijgt in populariteit
Het herentennis is altijd belangrijker geweest in aanzien en dus kregen de heren ook meer aan prijzengeld uitgekeerd, maar de publiciteit voor het vrouwentennis neemt momenteel echter enorm toe. De dames zijn dan ook met een forse inhaalslag bezig, en de achterstand is al vrijwel ingelopen. Komt dit wellicht doordat het spel van de dames dan zoveel beter is geworden dan vroeger? Ligt het misschien aan het sexappeal van bepaalde tot de verbeelding sprekende dames? Of ligt het misschien aan het geluidsoverlast wat sommige speelsters veroorzaken tijdens een slagenwisseling?
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_e89e1eb74f4e499bb4070f40b0960f0a~mv2.png/v1/fill/w_182,h_276,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_e89e1eb74f4e499bb4070f40b0960f0a~mv2.png)
De moeder van alle hedendaagse kreuners is toch wel de allang gestopte Amerikaanse Monica Seles. In 1989 werd ze bekend en kwam razendsnel in de top-10 terecht en was jarenlang een topspeelster, met gekreun dat wel. Ze heeft er toch talloze toernooien mee gewonnen. Dit was het begin van het kreun-tijdperk. Er zijn mannen die dat gekreun toch wel sexy vinden, maar er is ook een categorie die dit maar niks vindt. Vindt u ook dat het gekreun van de tennissters verboden zouden moeten worden? In ieder geval is de Wereldtennisbonds, de ATP, druk bezig met een onderzoek om paal en perk te kunnen stellen aan dit hinderlijke gekreun van de tennissters. De uitkomst laat echter nog wel even op zich wachten.
Sexappeal
Er zijn tennissters die goed verdienen terwijl ze bepaald niet hoog geklasseerd staan op de ranglijst. Ze verdienen vooral aan hun sexappeal, waar wellicht dat gekreun ook onderdeel van uitmaakt. Aantrekkelijke tennisspeelsters verdienen zo miljoenen omdat ze meedoen in reclames en dergelijke. Internationale managementbureaus scouten aantrekkelijke tennisdames en bieden ze dan een lucratief contract aan. Er zijn zelfs tennissters die, toen ze eenmaal bekend waren geworden, hun tenniscarrière helemaal vaarwel hebben gezegd en bijvoorbeeld fotomodel zijn geworden.
Waarom kreunen de dames wel en de heren niet?
Al jaren werd er over gespeculeerd waarom de dames wel kreunen en de heren niet. De speelsters in kwestie zeggen dat ze het zo hebben aangeleerd, en dat ze zo goed kunnen spelen. Het kan ook met concentratie te maken hebben, want als je meer geconcentreerd bent sla je de bal ook agressiever, wat weer kan leiden tot een bepaalde mate van gekreun, afhankelijk van de betreffende speelster. Echter een ding is zeker, de frequenties liegen er soms bepaald niet om. Aanstellerij of niet, de speelsters in kwestie zeggen dus te kreunen uit pure noodzaak, om zo het allerbeste uit hun spel te kunnen halen. Er gaan ook wel geluiden op dat het ook wel eens een vorm van intimidatie zou kunnen zijn, zo van wie het hardst kreunt die wint de partij.
Pleister op de mond?
Er zijn ook tennisspeelsters die steeds verder het volume van hun gekreun opvoeren naarmate ze agressiever worden in hun spel. Het lijkt wel steeds extremer te worden. Wat zou er gebeuren als je de betreffende speelsters tijdens hun gekreun een pleister op hun mond zou plakken? Zal dat het spelpeil negatief beïnvloeden? Er zitten echter ook tennistoppers tussen die wellicht dan niet meer naar behoren kunnen presteren, dus we moeten maar niet te snel overhaaste conclusies trekken.
Er schijnt zelfs een grunting-list (kreuners-klassement) te zijn opgesteld door Engelse kwaliteitskranten waar de decibellenoverzichten van de hardste kreuners in staan vermeld.
Het uiterlijk van een (top)sporter wordt steeds belangrijker
Feit is echter wel dat het uiterlijk van (top)sporters in het algemeen, en dus ook bij het tennis steeds belangrijker wordt, en dat geluid wat er bij komt kijken wordt voor lief genomen. Misschien wordt het eens tijd om reclame te gaan maken onder een opwaaiend tennisrokje?