top of page

Krentenbaard is erg besmettelijk

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 25 apr 2024

Krentenbaard wordt ook wel impetigo genoemd en het is een bacteriële infectie van de huid rondom de neus en de mond van uw kind. Het gaat hier vaak zitten op plekken waar de huid al wat beschadigd is. Omdat het vaak voorkomt in het gebied van de neus en de mond wordt het krentenbaard genoemd. Vaak krijgen kinderen vroeg of laat krentenbaard maar ook volwassenen kunnen deze besmettelijke ziekte krijgen. Vooral baby's en jonge kinderen zijn bevattelijk voor deze besmettelijke ziekte omdat ze nog niet een volledig afweermechanisme hebben ontwikkeld.


Deze zeer besmettelijke aandoening ontstaat door de streptokokbacterie of de stafylokokbacterie. In het beginstadium ontstaan er rode vlekken of bultjes in groepjes op de huid. In het midden van deze bultjes ontstaan blaasjes die snel indrogen tot honinggele korstjes. Als deze blaasjes eenmaal zijn ingedroogd of genezen dan is het besmettingsgevaar geweken. De huid kan soms wel jeuken en pijn doen. Er wordt dus soms heel wat afgekrabd en gejeukt. Er kunnen soms ook zwellingen voelbaar zijn in de hals




Gelukkig is deze besmettelijke ziekte tamelijk onschuldig maar als de besmetting eenmaal heeft plaatsgevonden dan is de incubatieperiode 1 tot 3 dagen. De huiduitslag begint dan vaak rondom de mond en de neus maar kan soms ook uitbreiden naar overige plekken op het lichaam zoals de hals tot onderaan de voetzolen. Zolang er nog vocht loopt uit de blaasjes blijft de patiënt in kwestie besmettelijk voor anderen.


Veel ouders aarzelen om hun kind naar school te brengen als hun kind krentenbaard heeft. In principe kan uw kind gewoon naar school maar meld het wel even bij de juf of meester. Het is immers ook zo dat uw kind hier waarschijnlijk ook krentenbaard heeft opgelopen. Het is wel aan te raden om (nauw) contact met het kind in kwestie te vermijden. Denk hierbij aan hygiënische maatregelen. Krentenbaard kan men krijgen door nauw contact/rechtstreekse aanraking of door het delen van speelgoed, kleding, lakens, handdoeken of andere soortgelijke voorwerpen. Mensen kunnen ook onbewust zonder zelf ziek te worden deze bacterie met zich meedragen in de neus of keel. In dit geval kan de bacterie verspreid worden door hoesten of niezen.


Krentenbaard kan worden behandeld met antibioticazalf of met crème. In meer ernstige gevallen kan er ook orale antibiotica worden voorgeschreven door uw huisarts. Als u niet zeker weet of uw kind krentenbaard heeft opgelopen dan kan de dokter vaststellen of het al dan niet krentenbaard is. Er wordt dan wat vocht afgenomen en op kweek gezet.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page