top of page

Krant van de toekomst

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 1 jun 2024

Er moet iets veranderen in de krantensector


De krant in de huidige papieren vorm heeft waarschijnlijk zijn langste tijd gehad. De gemiddelde leeftijd van een krantenlezer is 55 jaar. Over pakweg 25, 30 jaar is deze generatie er niet meer en de uitgevers zijn er zich terdege van bewust dat er in de krantensector snel iets moet veranderen, in ieder geval iets wat de jongere generatie ook aanspreekt.


Internet biedt ook kansen


Ieder jaar dalen de krantenoplages weer, maar toch worden er nog steeds zo'n 3 miljoen kranten per dag verkocht. Het zou ook jammer zijn als de papieren krant zou verdwijnen, want op internet leest men toch vaak slechts oppervlakkig, terwijl lezen zo goed is. Pak ook eens wat vaker een goed boek. Vrijwel geen mens leest op internet bijvoorbeeld diepgravende ellenlange opiniestukken. De krantensector heeft net als vele andere sectoren veel last van internet, maar wellicht biedt dit ook juist kansen. Internetgebruikers weten dat nieuws ook gratis gelezen kan worden, en dit nieuws is altijd vers van de pers in tegenstelling tot de papieren variant. Op internet zijn vaak minder diepgaande artikelen te lezen dan die in de papieren krant maar toch.



Metro en de Spits


Gratis dagbladen als de Metro en de Spits vinden gretig aftrek ondanks de digitalisering. Misschien dat de betaalde kranten het in de toekomst hierin moeten zoeken?


De Nieuwe Pers


De nieuwe internetkrant De Nieuwe Pers die onlangs is gestart is meteen een groot succes geworden. In een oogwenk waren er al meer dan 20.000 apps gedownload. Voor slechts 4,49 Euro per maand krijg je nieuwtjes te lezen die ander nieuws moeten bevatten dan artikelen die al in een eerder stadium zijn verschenen. Wellicht is dit de toekomst.


NRC Next


Ook de NRC Next werkt momenteel aan een digitale krant. Dit wordt wellicht een soort van digitaal platform waar journalistieke artikelen op kunnen worden geplaatst. Abonnees krijgen dan voor 60 Euro per jaar toegang tot deze site. Men is al begonnen met peilen of potentiële abonnees hiervoor te porren zijn. En afhankelijk van het animo zal wellicht deze site op termijn werkelijkheid worden. Op deze manier kun je wellicht de jongeren ook beter bereiken. Jongeren betalen nu bijvoorbeeld 120 Euro per jaar bij Spotify om muziek te kunnen downloaden. Dat hadden we toch ook eerst ook niet gedacht dat we zouden gaan betalen voor muziek. Datzelfde zou ook kunnen gaan gelden voor de betaalde internet edities van een krant, want er is wel een parallel te trekken.


Blendle


Blendle zou de oplossing kunnen zijn. Bij Blendle kun je met een prepaid bedrag artikelen van een krant of tijdschrift kopen, tenminste de artikelen waarin jij geïnteresseerd bent. Bij de `ouderwetse` papieren krant betaalde je ook voor artikelen die je totaal niks interesseerden. Dit is met Blendle voltooid verleden tijd. Voor de volledigheid, dit geldt dus voor de kranten èn tijdschriften. De grootste uitgeverijen van Nederland hebben toegezegd aan deze proef mee te willen doen. Om nog meer lezers te kunnen trekken worden zelfs het gebruik van de sociale media niet geschuwd. Stel, u koopt 3 artikelen van 25 cent, dan wordt dit in korting gebracht op de totale prijs van de krant. Als de krant 1 Euro kost, dan hoeft u voor de complete krant dan nog maar 25 cent te betalen.


Naast Blendle werken ook eLinea en Yournalist aan een soortgelijk model maar dat is nog steeds geen succes gebleken. Aan het eind van deze proefperiode zullen we weten of dit nieuwe model aan gaat slaan of zal gaan floppen.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page