top of page

Kip (Gallus gallus domesticus)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 1 feb

De kip is de meest voorkomende vogel ter wereld en is een gedomesticeerde vogelsoort uit de familie van de fazantachtigen, net als 181 andere soorten dieren, die op zijn beurt weer behoort tot de orde der hoendervogels. De kip stamt af van de Bankivahoen, dat is een hoen die te vergelijken is met de huidige krielkip. Deze Bankivahoen komt nog steeds in het wild voor in Zuidoost-Azië en India. De huidige kip is echter groter dan de oorspronkelijke kip. Een kip wordt soms ook wel huishoen genoemd. Kippen zijn hele sociale dieren die van nature leven in kleine groepjes met een haan. In deze groepjes zitten ook enkele hennen en soms ook kuikens. Iedere groep kippen kent wel een duidelijke rangorde en dat wordt ook wel pikorde genoemd. Iedere kip respecteert dan ook altijd de sterkste van de groep. De haan waarschuwt bij dreigend gevaar en verdedigt zijn territorium. Ook brengt hij de hennen naar het voedsel en naar een veilige slaapplaats.



Kippen zijn gezellige dieren en zullen gegarandeerd voor veel levendigheid zorgen. Denk hierbij echter ook even aan uw buren die ook willen slapen. Ze maken nu eenmaal vrij veel geluid, want kippen kakelen en hanen kraaien, ook 's ochtends vroeg! Maar een ding is zeker, u heeft altijd de beschikking over verse eieren. Kippen als huisdier houden is vrij eenvoudig. Een keer per dag moet er worden bijgevoerd. Iedere dag natuurlijk schoon vers water, een handje graan en als laatste moet het kippenhok, afhankelijk van de grootte, wekelijks tot maandelijks schoongemaakt worden. Schaf niet spontaan kippen aan, maar denk er vooraf goed over na net als bij andere huisdieren. Weet wat u doet en wees altijd goed voorbereid. Een gemiddelde kip eet 30 tot 100 gram voer per dag. De hoeveelheid voer is mede afhankelijk van de grootte, de mate van activiteit en de omgevingstemperatuur.


Er leven wereldwijd meer dan 50 miljard kippen (vaak in gevangenschap) en overtreft in aantal dus de complete mensheid. Een kip kan niet zo goed vliegen. De meeste kippen kunnen echter wel vliegen als ze niet worden tegengehouden. Daarom worden de vleugels van kippen in gevangenschap vaak ingekort.


De mens eet heel veel kip. Kippenvlees is dan ook een belangrijke voedselbron voor de mens, maar of de kip daar zo blij mee is? Wie kent dan ook niet de slogan "Kip, het meest veelzijdige stukje vlees". Pas alleen wel op dat het kipfilet of de kippenpootjes geen salmonella bacterie of de ESBL-bacterie bevatten. Daarom moet het kippenvlees altijd goed worden doorgebakken. Was hierbij vooraf en achteraf ook altijd goed je handen en vergeet tevens niet dat de messen en snijplanken goed worden schoongemaakt en goed gescheiden blijven van andere etenswaren.


Als kippen met elkaar praten dan wordt dat tokkelen genoemd. Ze zijn onderling in staat om het getokkel van elkaar te kunnen onderscheiden. Kippen hebben namelijk ook stembanden. Kippen nemen regelmatig een stofbad en verzorgen regelmatig hun veren. Laat in de zomer of in de herfst komen ze in de rui. Omdat deze ruiperiode de kip veel energie vergt leggen ze in deze periode vrijwel geen eieren. Geef ze in deze periode dan ook speciale onderhoudsvoer. Zo hebben ze tijdens de eileg juist weer meer behoefte aan kalk, vanwege de eierschaal. Naast hun gebruikelijke voer eten ze graag wormen, insecten, meelwormen, maden en zaden. Ook houden ze van groenvoer zoals groente, bessen, fruit en kruiden. Zorg ervoor dat als je 's ochtends de kippen voert dat het 's avonds op moet zijn als ze op stok gaan.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page