top of page

Kievit (Vanellus vanellus)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 1 feb

De kievit is een van de meest kenmerkende vogelsoorten van ons land. Deze weidevogel komt uit de familie van de plevieren en is te herkennen aan zijn mooie lange dunne kuif en aan zijn zwart-witte kleed. Ook heeft hij opvallend brede vleugels en deze vleugels maken tevens een opvallend geluid als ze vliegen. Het is de meest voorkomende weidevogel van ons land. Je ziet de kievit vooral in Laag-Nederland omdat ze houden van vochtige open graslanden. In Hoog-Nederland zie je ze vooral op boerenland tussen het maïsland en gras. Je zult ze dan ook vrijwel niet aantreffen in stedelijke gebieden en in zware bebossing. De kievit wordt in de volksmond vaak kieviet genoemd.


Kieviten zijn grote vogels, rond de 30 centimeter groot en ze bivakkeren niet voor niks in open ruimtes, want zo kunnen ze vijanden op tijd zien aankomen. En bij dreigend gevaar hanteren deze vogels nog een opvallende tactiek, namelijk doen alsof ze gewond zijn, want zo proberen ze de aandacht voor hun nest af te leiden. Ze lopen veel over de grond, maar dat neemt niet weg dat het ook uitstekende vliegers zijn. Het zijn dan ook ware stuntvliegers die in bochtige vluchten over hun territorium kunnen vliegen. Ze lopen dus heel erg gemakkelijk en veel. Wie kent dan ook niet het spreekwoord "Lopen als een kievit"!



Zoals veel andere diersoorten staat de stand van de kievit ook onder druk, want vanaf 1990 gaat het aantal kieviten helaas langzaam maar zeker achteruit. Al konden ze zich voor 1990 aanvankelijk nog goed aanpassen aan de veranderingen in de landbouw. Vanaf 2010 zijn er weliswaar 200.000 tot 300.000 broedparen geteld, maar dit aantal gaat jaarlijks gemiddeld met enkele procenten achteruit. De voornaamste oorzaken zijn de intensieve landbouw, verstedelijking, predatie en de (te) lage waterstand. Sinds 2015 staan ze dan ook als gevoelig op de Rode Lijst van de IUCN. Gelukkig nemen de aantallen kieviten wel weer toe in de Waddenzee en in de zoute delen van de Delta. Gelukkig doen veel boeren tegenwoordig wel mee aan projecten van de Vogelbescherming, dus er komt wel steeds meer aandacht voor alle weidevogels in het algemeen. Van alle kieviten broedt 70% ook in ons land.


De kievit is vaak op akkers en op weilanden te vinden op zoek naar voedsel. Hier zijn ze op zoek naar bodemdieren als wormen en pissebedden en hier halen ze dan ook hun voedingsstoffen uit. Ze produceren een snijdend en scherp geluid en ze hebben hun naam ook aan deze zang te danken.


Het mannetje probeert veel indruk te maken op potentiële partners en dat wordt baltsen genoemd. En ieder jaar zoeken ze weer een ander vrouwtje. Het mannetje maakt zich hierbij zo groot mogelijk en wipt met zijn staart omhoog en het vrouwtje laat hierbij haar witte buik zien. Er komt ook een complete vliegshow aan te pas, want hij lijkt dan wel een straaljager als hij naar boven schiet en naar beneden tolt. Ook vechten ze hierbij met elkaar om aan te geven wat hun territorium is.


De kievit broedt meestal maar een keer per jaar en dat gebeurt dan tussen half maart en juli. Het mannetje bouwt een aantal onopvallende nesten en het vrouwtje zoekt dan vervolgens een mooi nest uit waarin vaak 4 eieren worden gelegd. En na 26 tot 28 dagen komen de eieren dan een voor een uit.


Als we een milde winter hebben zullen de kieviten in ons land blijven plakken, maar bij een strenge winter valt er een massale uittocht te verwachten. En afhankelijk van de winterse temperaturen valt er dan een piek in maart te verwachten in de terugtrek naar ons land van deze prachtige weidevogels.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page