top of page

Kakkerlak (Blattodea)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 1 okt 2024

Kakkerlakken zijn insecten en komen wereldwijd voor, zelfs in de poolcirkel in Scandinavië. Ze lopen al zo'n 200 miljoen jaar over deze aardbol, maar oorspronkelijk kwamen ze alleen in de tropen voor. Er zijn niet minder dan 4690 verschillende soorten, maar slechts weinige soorten zullen een plaag veroorzaken. De kakkerlak die in Nederland het meest voorkomt is de Duitse kakkerlak, maar gelukkig komen ze hier niet veel voor. Meestal zijn ze lichtbruin van kleur en ze hebben lange voelsprieten.


Kakkerlakken zijn vooral 's nachts actief op zoek naar vochtig zoet voedsel. Als ze dat niet kunnen vinden nemen ze genoegen met allerlei andere soorten afval, zelfs papier en textiel. Overdag houden kakkerlakken zich rustig en verschuilen zich op warme donkere plekken, zoals bijvoorbeeld achter de koelkast al wil je ze natuurlijk liever helemaal niet in huis.



Als je kakkerlakken in huis hebt dan heb je vast de neiging om ze dood te trappen. Je loopt dan wel de kans om de eitjes te verspreiden onder je voetzool. Ruim dus altijd alles goed op, want de eitjes kunnen later ook uitkomen. Het is bovendien altijd de vraag of je ze wel echt dood hebt getrapt, want deze insecten hebben een heel flexibel exoskelet. Dit skelet maakt kakkerlakken erg veerkrachtig en zijn daardoor moeilijk dood te trappen.


Kakkerlakken kunnen best wel snel lopen, namelijk zo'n 5 kilometer per uur en dat is vrij snel voor een insect. Deze beestjes kunnen wel 2 maanden in leven blijven, maar kunnen maar 1 tot 2 weken zonder water overleven. Volwassen kakkerlakken leven onder normale omstandigheden meestal 1 tot 1,5 jaar totdat ze dood gaan. Vrouwtjes worden vaak wel wat ouder dan mannetjes. In uitzonderlijke gevallen kunnen ze tot wel 4 jaar oud worden.


Zelfs zonder hoofd kunnen kakkerlakken nog een tijdje doorleven, maar omdat ze dan natuurlijk niet meer kunnen eten of drinken gaan ze na verloop van tijd dan wel dood.


Als je geen ongewenst bezoek in huis wilt hebben zoals kakkerlakken, houd dan je keuken goed schoon en droog en laat geen etensresten slingeren. Maak elke dag uw huis schoon en in het bijzonder uw keuken en geef kruimels en andere voedingsresten geen kans. Ze kunnen zelfs overleven met simpelweg een beetje vet. Dicht ook de spleten en kieren goed af met kit en kijk goed of ventilatieopeningen beter afgedicht kunnen worden en zet er bijvoorbeeld gaas, een nylonkousje of een roostertje voor. Laat 's nachts ook geen water en/of vochtige doekjes staan. Een goede hygiëne is namelijk erg belangrijk! Deze indringers wil je dan ook niet in je huis hebben.


Heeft u desondanks toch een kakkerlakkenplaag in uw huis, neem dan contact op met een goede (lokale) ongediertebestrijder en licht voor de zekerheid ook uw buren in, want het gaat toch om uw gezondheid en die van anderen. U kunt ook zelf een val met een lokstof plaatsen. Op deze manier gaan de kakkerlakken ook dood en zo ga je verdere verspreiding van dit ongedierte tegen.


Sommige kakkerlakkensoorten kunnen ook sissende geluiden maken zoals de sissende kakkerlak (Gromphadorhina portentosa). Deze tropische kakkerlakkensoort komt oorspronkelijk uit Madagaskar. Mannetjes maken een duidelijk hoorbaar sissend geluid als ze hun territorium willen verdedigen.


Veel mensen willen er niet eens aan denken, maar kakkerlakken zijn ook makkelijk te houden in een terrarium, maar laat ze dan niet ontsnappen. De sissende kakkerlak wordt het meest gehouden.


Als kakkerlakken paren dan brengt het mannetje sperma over op het vrouwtje. Na verloop van tijd zal het vrouwtje eieren gaan leggen die uit zullen komen als nimfen en verpoppen dus niet. In het beginstadium zijn de nimfen nog doorzichtig maar binnen enkele weken krijgen ze langzaam de kleuren van een volwassen kakkerlak. In deze periode vervellen ze 5 tot 7 keer. Na 4 tot 8 weken zijn ze volwassen.


Na de paring maakt het vrouwtje meerdere eipakketjes aan (afhankelijk van het soort meestal 7 tot 8 eipakketjes). In een eipakket zitten doorgaans zo'n 30 eitjes. Bij Oosterse kakkerlakken zijn dat vaak wel de helft minder. Een vrouwtje produceert in haar leven 20 tot 60 eipakketjes met gemiddeld 16 eitjes. Bij ideale weersomstandigheden komen de eitjes na ongeveer 2 maanden uit, maar dit kan ook wel 7 maanden duren. Belangrijke factoren die meespelen zijn hierbij de aanwezigheid van voedsel, de temperatuur en de luchtvochtigheid.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page