top of page

Jongeren kunnen vaak slecht met geld omgaan

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 1 feb

Sparen en geld beheren is een goede leerschool voor kinderen voor hoe het later moet als ze volwassen zijn. Zo krijgen kinderen het besef dat dingen niet gratis zijn, maar dat er toch echt gespaard voor dient te worden. Te veel kinderen krijgen echter helemaal geen zakgeld. Ik hoor dat hier ook wel eens van ouders hier in de omgeving. Een op de vijf kinderen tot 10 jaar krijgt helemaal geen zakgeld en dat vind ik toch maar een slechte zaak. Deskundigen zijn ook van mening dat dit niet goed is. Er wordt geadviseerd dat alle kinderen vanaf 6 jaar zakgeld moeten krijgen al kan het natuurlijk ook al in een eerder stadium.


Veel ouders vinden het geven van zakgeld niet nodig omdat ze alles zelf kopen voor hun kind, maar dat is toch de verkeerde gedachte. Uit een groot onderzoek is gebleken dat 7 van de 10 basisschoolleerlingen zakgeld krijgen. Hopelijk gaat dat percentage snel stijgen. Even ter indicatie, een kind van 9 jaar krijgt gemiddeld 1 tot 2 Euro per week en een kind van 12 krijgt gemiddeld 3 tot 5 Euro per week.



Kinderen zijn vaak ook zuiniger op spulletjes die ze zelf van hun spaargeld hebben gekocht. Dat hebben we hier thuis aan den lijve ondervonden. Dan leren ze ergens beter de waarde van inzien. Natuurlijk heeft niet iedereen het even breed. Ook met kleingeld kan er worden gespaard en zo kunnen ze fysiek het geld ook voelen. Geld is teveel een getal geworden bij het internetbankieren. De ene na de andere geldpinautomaat wordt gesloten. De klanten moeten steeds verder reizen om aan contant geld te kunnen komen en dat vind ik toch een slechte zaak. Ik zie te vaak om me heen ouders die hun kind enorm verwennen met de duurste mobieltjes, maar ondertussen geen zakgeld krijgen. Zo krijgen ze toch geen besef van hoe duur iets kost? Steeds meer jongeren steken zich in de schulden omdat ze niet goed met geld om kunnen gaan. Te snel wordt er iets gepind niet beseffende hoeveel er nog op de rekening staat. Als je contant geld hebt kun je het maar een keer opmaken en dan is het gebeurd met de pret.


Ik hoop echt dat de spaarvarkens, de portemonnees en de oude sokken nooit zullen verdwijnen, want geld sparen voor nu en later is goed voor jong en oud. Een volwassene hoort normaal gesproken het besef te hebben dat als het saldo onder de 0 is gekomen dat je dan rood staat en even rustig aan moet doen, maar kinderen hebben daar toch nog onvoldoende weet van. Zelfs kinderen tussen de 12 en 18 jaar geven aan het toch moeilijk te vinden hun geldzaken te moeten beheren. Slechts 30% van de jongeren is in staat een duidelijk overzicht te scheppen in zijn of haar geldzaken. Vooral jongeren tussen 16 en 18 jaar scoren hierin slecht.


De jeugd is helaas gevoelig voor de nieuwste trends en de commercie speelt hier handig op in, een beetje te handig als je het mij vraagt. Ik vind bovendien dat er nog steeds te makkelijk leningen en abonnementen en zelfs creditcards worden verstrekt. Ook jong volwassenen geven aan vaak moeite te hebben met hun geldhuishouding. Een goed overzicht hebben in je bankzaken is daarom erg belangrijk. Niemand wil rood staan. Het grootste risico is dat er schulden worden gemaakt en dat kan toch echt niet de bedoeling zijn!


Ouders moeten hierin ook hun verantwoordelijkheid nemen en waar nodig streng zijn. De kinderen moeten immers worden klaargestoomd voor de toekomst. Ouders springen nog te vaak te veel bij als hun kind bijvoorbeeld niet genoeg kleedgeld heeft. Laat het maar eens een keer mis gaan als ze nog niet volwassen zijn. Zo leren ze er van terwijl de gevolgen nog maar beperkt zullen zijn. Laat ze maar eens op hun bek gaan, dan gaan ze de volgende keer heus wel bewuster met hun geld om. Daar leren ze van, hoe hard het misschien ook klinkt, maar naderhand zijn ze je dankbaar. Alles komt je tenslotte niet maar aanwaaien en soms wordt er echt te makkelijk over gedacht. De jeugd is onze toekomst dus we moeten ze goed voorbereiden op hun toekomst. Voor die scooter, smartphone, spelcomputer of tablet zal toch echt moeten worden gespaard. Geef uw kinderen zakgeld, kleedgeld en belgeld en daar moeten ze het dan maar mee doen. Willen ze meer? Prima, maar dan zoeken ze maar een baantje. Geld komt je tenslotte niet aanwaaien!

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page