De meeste mensen hebben nauwelijks last van de overgang van de zomertijd naar de wintertijd, maar jonge ouders met kleine kinderen soms des te meer.
Jonge kinderen worden bij het ingaan van de wintertijd vroeger wakker
We hebben allemaal ons eigen biologisch ritme, en zo ook onze kleine kinderen. Als het betreffende kind normaal om 7 uur wakker wordt en uit bed springt dan kan dat in de wintertijd weleens al om 6 uur 's morgens het geval zijn. In de wintertijd wordt immers de klok een uur teruggezet. Hier valt echter wel iets aan te doen. Laat ze zo'n 3 dagen voor het ingaan van de wintertijd telkens een kwartiertje later naar bed gaan. In 9 van de 10 gevallen is het probleem dan opgelost, want dan worden ze normaal gesproken iedere dag ook wat later wakker.
Oudere kinderen hebben er minder last van
De oudere kinderen hebben hier minder problemen mee. Ze moeten vaak wakker gemaakt worden als ze naar school moeten. Bij het ingaan van de wintertijd zijn ze hopelijk wel op tijd wakker. Dit werkt hetzelfde bij de volwassenen, want die zien dit extra uur vooral als een stukje bonus om wat langer in bed te kunnen blijven liggen dan normaal.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_8557b32fb2bd428e9ea04c8db51488e3~mv2.jpg/v1/fill/w_510,h_340,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_8557b32fb2bd428e9ea04c8db51488e3~mv2.jpg)
Volwassenen hebben meer last met de omschakeling van winter- naar zomertijd
Volwassenen hebben vaak meer moeite met het omschakelen van winter- naar zomertijd dan omgekeerd. Dit komt omdat het ritme van de meeste volwassenen net iets meer dan een etmaal is. Gemiddeld heeft een volwassene een biologisch ritme van tussen de 24 en 25 uur. Dit extra uurtje valt vaak op als we in het weekend bekaf zijn van het werk. Omdat we dan niet vroeg uit bed hoeven, hebben we vaak de neiging om wat langer uit te slapen, maar we gaan dan ook vaak later op bed.
In de nacht dat de wintertijd ingaat duurt de dag eenmalig 25 uur. Dat ligt dus dichter bij ons natuurlijke ritme dan tijdens het ingaan van de zomertijd. In de nacht waarbij de zomertijd ingaat duurt de dag maar 23 uur, en dat hakt er bij de meeste mensen dus toch meer in, en dan vooral de avondmensen onder ons.
Alleen kleine kinderen hebben een echt 24-uurs ritme
Moraal van dit verhaal is dus dat alleen kleine kinderen een echt 24-uurs ritme hebben, en daar kunnen de ouders 's morgens vroeg echt problemen mee gaan krijgen bij het ingaan van de wintertijd. Kleine kinderen zijn ook al vaak wakker als de ouders wakker worden. Maar dat extra uur tijdens het ingaan van de wintertijd doet menigeen toch de das om. Het trucje om ze een paar dagen van tevoren telkens een kwartiertje later naar bed te laten gaan, doet vaak wonderen. Ieder kind wel immers graag wat langer opblijven. Zo sla je 2 vliegen in een klap. Alvast welterusten.