top of page

Joint Strike Fighter (JSF)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 1 feb

JSF leverbaar in 3 varianten


De JSF is naar Nederland toe gekomen ter vervanging van de F-16's en wordt ook wel Lockheed Martin -F35 Lightning II genoemd.. De eerste JSF straaljagers vliegen in Nederland al rond voor het luttele bedrag van zo'n 50 miljoen euro per stuk. Het is wel een zeer indrukwekkend toestel. De JSF is beschikbaar in 3 verschillende varianten.


Nederland heeft destijds zijn oog laten vallen op de standaarduitvoering, maar er is ook een marine variant leverbaar voor vliegdekschepen en een variant die vrijwel verticaal kan opstijgen en verticaal landen.


Radar


De vorm van de JSF en het materiaal wat erin is verwerkt maakt het toestel vrijwel onzichtbaar voor de radar. Op deze manier heeft de vijand vrijwel geen kans met zijn afweergeschut want er is op de radar vrijwel niks waarneembaar.


Door het gebruik van zeer krachtig titanium en koolstofvezel kan dit gevechtsvliegtuig extreem veel G-krachten weerstaan. De topsnelheid van deze gigant is 1900 kilometer per uur.



Technisch vernuft


De JSF zit propvol technisch vernuft. Zo kan er een heel arsenaal aan bommen en raketten worden afgevuurd terwijl ze naar hun doel worden geleid door de sensoren die op de neus van het vliegtuig zitten. Zo vindt iedere bom zijn doel binnen een vlak van 1 vierkante meter. Onschuldige slachtoffers worden zo tot een minimum beperkt, al blijft dit natuurlijk altijd een gevoelig punt. De radar kan razendsnel omschakelen van het ene doel naar het ander, of het zich nu op de grond bevindt of in de lucht. Sensoren waarschuwen de piloot als er een vijandelijke raker nadert. De piloot kan met behulp van deze sensoren zelfs naar onderen door het vliegtuig heen kijken. De gegevens worden in zijn helm geprojecteerd, en zo kan er actie worden ondernomen.


Op F-touchscreen schermen in de cockpit is alle informatie te zien afkomstig van de zeer gevoelige sensoren. Als er noodzakelijke gegevens nodig zijn dan vraagt de piloot er simpel om, door simpelweg met het scherm te praten.


Rolls-Royce


De verticale landing is kinderspel geworden, want dit verloopt geheel automatisch en computergestuurd. De JSF heeft de beschikking over een Rolls-Royce turbine, en deze wordt aangedreven door de straalmotor die erachter is bevestigd. Dankzij deze turbine is verticaal landen of opstijgen mogelijk. Bij normale gevechtstoestellen is al snel een baan nodig van 900 meter. Dankzij de technische hoogstandjes van Rolls-Royce is slechts een baan van 90 meter nodig. Dit wordt het LiftSystem van Rolls-Royce genoemd.


Het uiteinde van deze straalmotor is bij de start naar achteren gericht en binnen die 90 meter maakt deze straalmotor een draai naar onderen zodat het vliegtuig als het ware de lucht in wordt geblazen. Dit zelfde principe wordt toegepast bij een verticale landing, want dan is de straalmotor naar boven gericht. Het evenwicht wordt bewaard door 2 roll posts die vanaf de motor de vleugels in lopen. Deze roll posts zorgen met hun straalkracht voor voldoende evenwicht.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page