top of page

Japanse duizendknoop (Fallopia japonica)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 2 dagen geleden

De Japanse duizendknoop komt oorspronkelijk uit Japan, maar je kunt hem nu ook in vele andere landen aantreffen, waaronder hier in Nederland en in België. In Nederland worden drie soorten aangeduid als Japanse duizendknoop, namelijk de Japanse, Sachalinse en de Boheemse duizendknoop. De Boheemse duizendknoop wordt ook wel bastaardduizendknoop genoemd en is een kruising tussen de Japanse en de Sachalinse duizendknoop. De duizendknoop is een zeer snelle groeier en kan tot wel 3 meter hoog worden.


De duizendknoop is een diep wortelende plant die zich zeer snel kan uitbreiden als hij de kans krijgt. U kunt de duizendknoop herkennen aan zijn hartvormige bladeren die ongeveer 12 centimeter groot kunnen worden. De plant zal stevige wortelstokken vormen van een halve meter tot wel 3 meter hoog. Zonder ondersteuning groeien ze tot een meter hoog. De duizendknoop bloeit van juli tot en met september en de bloemkleur is wit-roze of crème wit. De vruchten zijn roodachtig van kleur en hebben een vliezige zoom of vleugel om de bloemen heen. De stengels groeien onder de grond zowel horizontaal als verticaal door en kunnen dus letterlijk overal weer boven de grond komen, zodat er op een andere plaats weer een nieuwe plant zal ontstaan. Deze plant overwoekert alle andere planten en kan voor schade zorgen omdat de wortels zeer sterk zijn.



De Japanse duizendknoop is vroeger naar Europa gehaald om als tuinplant te dienen, maar is zo rond 1950 langzaam maar zeker gaan verwilderen, omdat hier destijds geen aandacht aan werd besteedt. Eerst kwam je deze plant alleen tegen in de omgeving van Baarn, maar het proces van verwildering werd mogelijk versneld door het dumpen van tuinafval. De duizendknoop komt nu al voor in de provincies Friesland, Gelderland, Utrecht, Overijssel, Noord-Brabant en in Limburg en daar is niet iedereen even blij mee, want velen zien de duizendknoop als een onverwoestbare woekerplant. Een aantal andere provincies hebben nu ook al de eerste meldingen binnengekregen over de aanwezigheid van de Japanse duizendknoop.


Deze woekerplant die dus te herkennen is aan zijn hartvormige bladeren, holle stengels en dikke wortels en kan zich tot wel 3 meter diep in de grond boren. Dit "groene monster" laat zich ook steeds vaker zien in stadstuinen en als deze plant zich eenmaal ergens heeft gevestigd is het uitermate moeilijk, zo niet bijna onmogelijk, om deze plant weer te verwijderen. Deze plant is dan ook vrijwel onuitroeibaar, als hij zich eenmaal goed heeft gevestigd (meer dan 50 stengels). De wortels van de duizendknoop zijn zeer krachtig en kunnen zelfs complete rioleringen en dijken vernielen en groeit gewoon door tussen scheuren in de bestrating en in muren van gebouwen.


Gemeentes moeten steeds dieper in de buidel tasten om van deze nietsontziende exoot af te kunnen komen. Daar komt nog eens bij dat door zijn groeikracht en zijn relatieve ongevoeligheid voor bestrijdingsmiddelen moeilijk te doden is. Een combinatie van maaien en afvoeren (augustus of september), in de winter bedekken met een flexibele niet licht doorlatende materie waar geen gaten in kunnen komen en chemische bestrijding op basis van glyfosaat. Alleen een chemische bestrijding zal niet afdoende werken, omdat het de plant enkel verzwakt. De Japanse duizendknoop hoort dan ook met recht thuis in de top 100 van meest invasieve soorten ter wereld.

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page