top of page

Informatie over uw gehoor

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

Het oor (wetenschappelijke naam auris) is een geavanceerd orgaan, want dit orgaan kan trillingen in de lucht omzetten in geluid. Het oor bestaat uit drie delen, namelijk het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Het geluid bereikt allereerst onze oorschelp (kraakbeen bedekt met een dun laagje huid) en is het zichtbare gedeelte aan de buitenkant van ons hoofd. Vervolgens gaat dit geluid via het oorkanaal door naar het trommelvlies en zal dan gaan trillen. Het trommelvlies vormt tevens de overgang van het gehoorkanaal naar het middenoor.


Het middenoor bestaat uit een trommelholte die normaal gesproken gevuld is met lucht en staat via de buis van Eustachius in verbinding met de keelholte. Door deze verbinding blijft de luchtdruk in het middenoor gelijk met de atmosfeer. De trommelholte bevat drie gehoorbeentjes, namelijk hamer, aambeeld en stijgbeugel. Het middenoor kan het geluid (trillingen) versterken doordat het trommelvlies groter is dan de opening van het slakkenhuis en door de hefboomwerking van de gehoorbeentjes. Op deze manier kan het geluid beter worden waargenomen door de in het binnenoor gelegen haarcellen. De gehoorbeentjes kunnen zelfs iets van elkaar vandaan verschuiven, waardoor zwak geluid kan worden versterkt en omgekeerd.


Het binnenoor is ongeveer vier centimeter lang en bestaat uit het evenwichtsorgaan (labyrint) en het slakkenhuis. Het slakkenhuis wordt zo genoemd door vanwege zijn spiraalvorm en is eigenlijk een kleine opgerolde slang die gevuld is met vloeistof. Op de wanden zitten zo'n 15000 trilhaartjes en als er geluid binnenkomt via het buiten- en middenoor dan zal het vloeistof in het slakkenhuis in beweging worden gezet door de ovale venster. Het ovale venster is een membraan dat de scheiding vormt tussen het middenoor en het binnenoor. Door de bewegende vloeistof bewegen de trilhaartjes ook en vervolgens zullen ze zorgen voor elektronische pulsjes. Deze elektronische pulsjes worden dan opgepikt door de hersenzenuw. Deze hersenzenuw voert het geluid door naar de hersenen waar het zal worden verwerkt in het auditieve deel van de hersenen.



Weetjes over het gehoor


Nu we wat meer te weten zijn gekomen over ons gehoor is het misschien leuk om wat interessante weetjes te vertellen. Wist u dat vrouwen beter kunnen horen dan mannen? Mannen krijgen gedurende hun leven twee keer zo vaak last van gehoorverlies. Het mannelijk gehoor neemt twee keer zo snel af dan dat van vrouwen. Vrouwen worden vooral tussen hun 30e en 50e levensjaar beschermd door hun eigen hormonen. In totaal hebben ruim 1.400.000 Nederlanders last van gehoorproblemen. Dat is bijna 10% van de Nederlandse bevolking. Ook steeds meer jongeren hebben of krijgen last van gehoorproblemen. Dat heeft te maken met het feit dat bij veel feestjes en festivals het geluid veel te hard staat en het langdurig luisteren van luide muziek met de koptelefoon. Hier mag weleens wat meer aandacht aan worden besteed, want het is een serieus probleem aan het worden. Als je namelijk eenmaal last hebt van gehoorproblemen dan kom je er niet meer vanaf en dan wordt het wellicht tijd voor een gehoorapparaat.


Dokteronline


Dokteronline is al jaren de toonaangevende naam op het gebied van intermediaire diensten op medisch gebied. Dokteronline is geen apotheker of arts en alle op recept verkrijgbare artikelen die op de website worden aangeboden worden alleen geleverd na een consult met een arts en met een recept.


Voor vragen over uw gezondheid kunt u tevens terecht op de site van Dokteronline.com


2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page