top of page

Indringers uit het dierenrijk zoals konijnen in Australië

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

Dit artikel gaat over dieren die per ongeluk (als verstekeling) en soms ook expres een reis gaan maken naar een (ver) land waar deze diersoort nog niet voorkomt. Dit kan goed gaan maar het kan ook wel degelijk mis gaan.


Verstekeling(en) aan boord


De indringers uit het dierenrijk gaan vaak als verstekeling aan boord van een schip en varen dan mee naar een ander (ver) land. Deze insecten, spinnen, slangen of andere (exotische) dieren horen vaak niet in dit land thuis, maar soms gedijen ze best goed elders. Soms gedijen ze ook te goed als ze bepaalde dieren die daar thuishoren opvreten en daardoor zelfs kunnen uitsterven.


Konijnen huppelen nog maar 150 jaar rond in Australië


In ons land huppelen er konijntjes rond. We weten hier in Nederland gewoon niet beter. Maar in Australië waren er tot 150 geleden helemaal geen konijnen te bekennen. Een Britse meneer genaamd Thomas Andrews vond het nodig om er een aantal van mee nemen naar Australië. Eerst vond de lokale bevolking het prachtig maar omdat konijnen aardig aanfokken werd het al snel niet leuk meer. Hele oogsten van de boeren gingen verloren. En omdat de konijnen ook eten van planten, gras en bloemen konden de Australische dieren die hier van leven steeds moeilijker aan eten komen. Dieren als de buideldas en de hagedis kregen het steeds moeilijker om eten te vinden en om een goede schuilplaats te zoeken. De indringers verjaagde en verdrong steeds meer de thuisblijvers. Maar hoe pak je nu een plaag konijnen aan?


Giftige wortels


De mens denkt de oplossing wel weer te weten en strooit giftige wortels neer. Het werkte wel iets. Er gingen inderdaad veel konijnen dood, maar wat niet de bedoeling was dat ook koala´s en kangoeroes van deze “lekkernijen” proefden en ook dood gingen. Deze methode werkte dus niet.


Ziekmakend virus


Toen kwam er een wetenschapper die dacht de oplossing te hebben voor dit probleem. Deze professor maakte een speciaal virus waarvan alle konijnen ziek werden. Het hielp inderdaad. Miljoenen konijnen gingen dood. Een nog groter aantal konijnen, namelijk wel 200 miljoen, huppelt er nog steeds rond.



Hek van 3000 kilometer lang


Toen nam men in Australië rigoureuzere maatregelen. Er werd een gigantisch hek gebouwd van ruim 3000 kilometer. Nu konden ze eindelijk die konijnenplaag tegenhouden zodat ze niet de akkers konden bereiken. Maar weer werd het een grote mislukking. Ze groeven er gewoon een gat onder door. Men is nu uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat ze niet uit te roeien zijn. Waren er maar nooit konijnen aan land gebracht?


Hoe een piepkleine vlo de mens kan besmetten met de pest


Rond het jaar 1200 kwamen er zwarte ratten aan boord van schepen die voeren van Azië naar Europa. De ratten waren echter niet alleen als verstekeling meegekomen op de schepen. Ze namen ook vlooien mee in hun vacht. Dit kleine diertje is echter levensgevaarlijk gebleken want ze zouden heel veel mensen gaan besmetten met een bacterie. Geloof het of niet, maar in de 14e eeuw legde een kwart van de mensheid het loodje.


Er zijn nog veel meer indringers in het dierenrijk


Dit geldt voor veel meer dieren. Denk hierbij maar eens aan de muskusrat die nog steeds een hoop ellende veroorzaakt in Nederland. De mens dacht er goed aan te doen om deze uit te zetten maar we kwamen bedrogen uit. De jagers vangen er ieder jaar duizenden maar ze blijven problemen veroorzaken. Onze dijken zitten vol met gaten.


De brulkikker die de andere soorten kikkers verdringt, de Japanse mossel die een gevaar is voor de Nederlandse mosselbanken en noem maar op. Niet alle dieren richten echter schade aan. Sinds enige jaren vliegen er hier in Nederland ook al parkieten vrij rond zoals de halsbandparkiet. Die zijn ooit ook ontsnapt of expres losgelaten, maar naar het blijkt is dit slechts een vreedzame indringer. Eens in de zoveel tijd hoor je weer op tv dat er een exotische spin tussen een lading bananen zat. Meestal zien we het maar reken maar dat er ook wel eens eentje, of twee, of nog meer ontsnappen. En misschien was dat dan wel geen spin maar een andere interessante exoot.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page