(Verborgen) armoede
Nederland is een welvarend land, maar toch leeft 1 op de 9 kinderen onder de armoedegrens. Veel verborgen armoede blijft verscholen achter de voordeur. Toch is armoede in bepaalde gevallen waarneembaar zoals afgedragen schoenen of kleding en gaan fietsen op veel te kleine fietsen en noem maar op. Veel van deze kinderen ontbijten 's morgens ook niet voordat ze naar school gaan, met alle gevolgen van dien want de schoolprestaties zijn dan vaak ook niet om naar huis te schrijven. Arme kinderen worden helaas maar al te vaak vroeg in hun leven al op achterstand gezet.
Het aantal arme kinderen in Nederland stijgt
In Nederland zijn er niet minder dan 377.000 kinderen die in armoede opgroeien. Dit zijn al 50.000 kinderen meer dan in 2010. De vrees is dat dit cijfer nog verder op zal lopen. De crisis of recessie eist natuurlijk ook zijn tol. De voedselbanken draaien overuren, al is er ook een zekere categorie mensen die te trots zijn om naar de voedselbank te gaan.
Deze kinderen weten niet beter
In een rijk land als Nederland zijn er dus honderdduizenden mensen die niet meer in hun basisbehoefte kunnen voorzien zoals voedsel, kleding en/of woonruimte. De kinderen weten vaak ook niet beter. Die vinden het normaal om in deze omstandigheden op te moeten groeien. Deze kinderen stoppen vaak ook eerder met school omdat de ouders het niet kunnen bekostigen.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_e2cd3f92489e4be6b20ef547c1e586d1~mv2.png/v1/fill/w_510,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_e2cd3f92489e4be6b20ef547c1e586d1~mv2.png)
Isolement
Door armoede kunnen de kinderen (ouders ook) in een isolement terechtkomen of zich buitengesloten voelen. Geld om naar een club of vereniging te gaan is er eenvoudigweg niet. En geld om naar een verjaardagsfeestje toe te kunnen gaan en om een cadeautje te kopen is er evenmin. Ook dragen ze vaak geen nette kleren. Het zijn bovendien vaak dezelfde kleren die ze dragen. Ondanks dat het kind hier toch signalen van oppikt zijn ze vaak vrij loyaal naar hun ouders toe. Deze kinderen raken vaak in zichzelf gekeerd en kunnen thuis ook niet over dit probleem praten. Dit machteloze gevoel kan dan tenslotte zelfs ontaarden in agressief gedrag of kan leiden tot stelen.
Armoedemeldpunt
De Kinderombudsman is onlangs gestart met een armoedemeldpunt. Hier kunnen kinderen hun gevoel kwijt wat het voor hen betekent dat er bij hun thuis weinig geld voorhanden is. Arme kinderen kunnen hier terecht met hun vraag. Het is een online meldpunt. Dit meldpunt blijft eerst tot begin maart open. Dan wordt er geanalyseerd en worden de uitkomsten verwerkt. Na de zomer worden de uitslagen verwacht. Daarna wordt bekeken of het een vervolg gaat krijgen.
Wellicht kunnen gemeentelijke instanties ook iets voor deze kinderen en hun ouders betekenen. Het armoedebeleid kan per gemeente ook behoorlijk verschillen. Het zou natuurlijk niet uit moeten maken waar je woont.
Als mensen onder een bepaald minimumloon zitten kunnen ze bijvoorbeeld in aanmerking komen voor een gratis lidmaatschap voor de plaatselijke voetbalclub of een andere sport/hobby. Deze mensen kunnen ook op andere manieren worden ondersteund, maar dan moeten de ouders en/of het kind wel uit de schoot durven te klappen en dat is als zo vaak het hete hangijzer.
We moeten allemaal beseffen dat armoede in Nederland dus echt bestaat en het is dichterbij dan u denkt. Verborgen armoede is in principe alleen zo lastig te bereiken.
Tot slot
Mensen willen armoede nog wel eens bagatelliseren. Het zou reuze meevallen in Nederland, nou wij weten inmiddels wel beter. Steeds meer mensen zitten in de schuldsanering, met alle gevolgen van dien. En de rekeningen worden betaald met de kinderbijslag, terwijl dit toch bestemd is voor hele andere doeleinden. Mensen, we moeten er met elkaar voor zorgen dat deze mensen niet in de kou komen te zitten. Steun elkaar en help elkaar waar het kan. Een luisterend oor is vaak al heel wat.