De bittere realiteit
Nog steeds gaan er miljarden Euro´s om in de illegale houthandel. Het vormt nog steeds een bedreiging voor ons wereldwijde ecosysteem. Wist u wel dat elke twee seconden er een stuk bos ter grootte van bijna een voetbalveld illegaal wordt gekapt? Dit is de schrikbarende realiteit die zo snel mogelijk gestopt moet worden. Jaarlijks gaat dit om niet minder dan ongeveer 7,9 miljoen hectare per jaar. Dat is bijna twee keer zo groot als de totale oppervlakte van Nederland. Als er nu niet snel wat gebeurt dan behoren alle grote bossen, oerwouden en toendra´s binnenkort tot een verleden. Dit zal dan een dramatisch effect hebben op ons klimaat, en het kan leiden tot aardverschuivingen en kaalslag. Veel diersoorten zullen dan wellicht ook uitsterven.
Hoe is illegale handel mogelijk?
Ondanks alle strenge maatregelen van tegenwoordig, zoals de invoering van het FSC keurmerk, lukt het nog steeds om illegaal hout te verhandelen. Hierbij worden vaak valse labels gebruikt, illegaal hout wordt vermengd met legaal hout of houtpartijen worden gewoonweg verwisseld. Dit is nog niet alles, want deze criminelen werken vaak ook nog eens samen met corrupte bestuurders en ambtenaren. De omzet van deze illegale handel bedraagt op jaarbasis nog steeds zo´n 10 miljard Euro. Ook hier in Europa is nog steeds 20% van het geïmporteerde hout illegaal.
Gelukkig worden de regels steeds strenger. Sinds 2010 krijgen de afnemers van fout hout in Amerika hoge boetes tot zelfs werkstraffen opgelegd. De EU heeft deze strengere regels gelukkig in 2013 ook overgenomen.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_7f0e7868326447a4bafd8098a7e725f9~mv2.jpg/v1/fill/w_275,h_183,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_7f0e7868326447a4bafd8098a7e725f9~mv2.jpg)
FSC keurmerk
Het FSC keurmerk staat voor een duurzaam bosbeheer en wordt ondersteund door milieu- en ontwikkelingsorganisaties en door diverse bedrijven. Dit erkende keurmerk wordt uitgegeven door de Forest Stewardship Council. Dit is een organisatie van boseigenaren, houthandelaren en de lokale bevolking.
DNA-profiel
Er is ook iets nieuws bedacht, namelijk het opnemen van het DNA-profiel van bomen. Dit DNA-onderzoek kan sinds kort worden verricht door Double Helix Tracking Technologies in Singapore. Gelukkig wordt DNA-onderzoek in het algemeen steeds goedkoper. Daardoor wordt dit ook steeds interessanter voor afnemers van hout. Er zijn al enkele Europese en Australische bedrijven die deze DNA-techniek hanteren om hiermee te voorkomen dat zij illegaal hout verkopen.
Werking DNA-techniek
Deze DNA-techniek werkt als volgt. Er worden door onderzoekers houtmonsters verzameld in bossen, zagerijen en fabrieken. Vervolgens worden deze verspaande monsters in een reageerbuisje gestopt. Nu kan het volledige DNA-profiel van de boom worden vastgesteld. Dit DNA-profiel zal vervolgens verraden waar dit hout is gekapt. Het voordeel hiervan is dat met deze uitkomst niet valt te knoeien. Het is een volledig waterdicht systeem, want ieder stuk bos op aarde heeft zijn eigen unieke DNA-structuur. De DNA databank van bomen bevat momenteel het DNA van 20 tropische houtsoorten. Dit aantal groeit gelukkig gestaag verder. Hopelijk zullen alle afnemers van hout waar ook ter wereld snel overstappen op dit systeem, zodat illegaal hout snel verleden tijd zal zijn, en dan krijgen de dieren hun leefgebied weer terug.