De huiskraai (corvus splendens) lijkt qua naam echt in Nederland thuis te horen, maar eigenlijk is het een exoot afkomstig uit Azië en dan met name India en de wijde omgeving. De huiskraai is te herkennen aan zijn grijze kraag en aan zijn lange, stevige snavel. Volgens bepaalde deskundigen zou de huiskraai weleens een bedreiging kunnen zijn voor de inheemse vogels. De huiskraai kon hier komen door mee te reizen met de scheepvaart. De eerste 2 huiskraaien zijn in 1994 bij Hoek van Holland gesignaleerd, en hebben zich nu dus weten te vermeerderen. Er barstte toen meteen al een discussie los of de huiskraai kwaad kon. Maar terwijl er werd gepraat werden er al snel jongen geboren. Destijds was dit de enige populatie van Nederland, zelfs van heel Europa. Nu staan de zaken er echter heel anders voor.
Huiskraai schuwt de mens niet
Huiskraaien schuwen de mens niet, integendeel! Ze brengen juist hun tijd door in de directe omgeving van de mens, omdat ze zo wellicht ook makkelijk aan een maaltje kunnen komen. Ze zitten ook vaak zij aan zij met inheemse soorten als de kauw of de zwarte kraai. Een huiskraai heeft veel weg van een kauw maar ze hebben een langere snavel. De huiskraai is zeker niet agressiever dan de oer-Hollandse zwarte kraai.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_2ad6d77e3c0540cb9c396c6c1c2c9548~mv2.jpg/v1/fill/w_266,h_177,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_2ad6d77e3c0540cb9c396c6c1c2c9548~mv2.jpg)
De huiskraai wordt verafschuwd of juist gewaardeerd
Er zijn vogelliefhebbers die de huiskraai verafschuwen omdat de vogel hier niet thuis zou horen, terwijl de andere helft deze exoot gewoon als een mooie vogel ziet om te kunnen spotten. Het schijnt zo te zijn dat de huiskraai behoorlijk huishoudt onder andere vogelsoorten in Afrika. De huiskraai verdrijft daar bepaalde vogelsoorten. Ook de landbouwgewassen blijken niet altijd veilig te zijn voor deze veelvraat.
Overlast
Al snel na de melding dat er huiskraaien waren gesignaleerd in de buurt van Hoek van Holland ontstond ook al enige overlast, zoals het aanvallen van honden en dat frietbakjes uit de handen van kinderen werden weggerukt.
Huiskraai beschermde inheemse diersoort?
Er is jarenlang gepraat en gesteggeld, en dat terwijl de populatie daar kon groeien naar zo´n 25 stuks nu. Eind 2012 is uiteindelijk de beslissing genomen door de provincie Zuid-Holland om de huiskraaien weg te vangen of desnoods af te schieten. Maar tegelijkertijd met deze beslissing is ook het protest losgebarsten. Het Comité Huiskraaien Onderduik heeft zelfs enkele huiskraaien in veiligheid weten te stellen, totdat dit besluit wordt teruggedraaid. De Faunabescherming Nederland is ook tegen de bestrijding van de huiskraai, en heeft het uiteindelijk voor elkaar gekregen om de bestrijding van de huiskraai tijdelijk op te laten schorten, want deze vogel schijnt ook voor te komen op de lijst met beschermde inheemse diersoorten (vreemd, want het is een exoot).
De toekomst van de huiskraai is nog lang niet zeker
De toekomst van de huiskraai is echter nog allerminst zeker, maar de rechter kan niet om het feit heen dat het dus blijkbaar een beschermde inheemse soort is. De kenners vinden echter dat de huiskraai absoluut niet op deze lijst thuis hoort. Faunabescherming zegt dat de huiskraaien zelf de beslissing hebben genomen door op de boot te stappen richting Nederland, net als al die andere diersoorten uit het verleden en dat de dieren dus in hun recht staan om hier te mogen blijven.
Tot slot
Bovendien, wat is overlast nu eigenlijk? Er zijn veel meer dieren die bepaalde overlast kunnen veroorzaken. Neem nu bijvoorbeeld de zilvermeeuw. Die zijn pas echt brutaal en gappen zo een vis bij je weg, en de zilvermeeuw is toch echt een 100% inheemse diersoort. Dus vogelaars, probeer de huiskraai maar te spotten en bij te schrijven op je lijst zolang het nog kan, want er kan binnenkort wel eens een besluit worden genomen om de huiskraai te gaan bestrijden. De mens beslist weer eens over het lot van een dier. Het verleden heeft geleerd dat de mens maar al te vaak verkeerde beslissingen heeft genomen op dat gebied.