Een hortensia is een sieraad voor iedere tuin, vanwege de mooie en langdurige bloei. Van origine komt de hortensia vooral veel voor in China en Japan. De hortensiafamilie telt in totaal zo'n 100 verschillende soorten. De hortensia wordt ook wel gewone hortensia of boerenhortensia genoemd. Een hortensia is een echte sierplant of heester en kan een hoogte van 1 tot wel 3 meter bereiken. Het is een bladverliezer met roze, blauwe, paarse of witte bloemen. Bij extreem warm en droog weer kan de hortensia weleens slap gaan hangen. Wat extra water geven doet dan wonderen. Maar het is een misverstand dat een hortensia helemaal niet in de volle zon kan staan. Als de grond maar vochtig genoeg kan een (bol)hortensia in principe goed tegen zonlicht. Het is een makkelijke sierheester en heeft alleen zo nu en dan een scheutje extra water nodig.
Een hortensia gedijt het beste in losse goed doorlaatbare, rijke en vochtige grond in een schaduwrijke omgeving. Als u ieder jaar opnieuw wilt genieten van een mooie volle hortensia, knip dan voor 1 maart of de oude bloemen van uw hortensia boven de eerste nieuwe knoppen af. Snoei rond half april de takken terug op het eenjarig hout, tenminste als u vindt dat de hortensia te groot of te breed is geworden. Het zorgt wel voor sterke jonge takken met mooie bloemen.
De hortensia is een van de meest geliefde struiken voor in uw tuin. De hortensia is geschikt voor vele doeleinden, van haagbeplanting tot in uw border, maar kan ook op uw balkon of terras in een bloempot staan.
De hortensia staat in de zomer in volle bloei en verkleuren langzaam als de herfst zijn intrede doet. De hortensia staat bekend om zijn lange bloei van wel 2 tot 3 maanden, van juli tot september. De trossen bloemen kunt u eventueel als droogboeket gebruiken.
Een blauwe hortensia kan ineens spontaan van kleur gaan veranderen. Als uw blauwe hortensia ineens roze van kleur wordt (of omgekeerd), dan is er iets aan de hand met de zuurgraad en het ijzergehalte van uw grond. Blauwe bloemen staan voor een zure grond. U zorgt voor een zure grond door turf en/of kali-aluin toe te voegen aan de grond en geef dan weinig tot geen mest. Ook helpt het als u alleen regenwater gebruikt. Zelfs een roestige spijker in de grond kan de kleur van uw hortensia veranderen. Veel plezier met uw hortensia, want deze plant is een verrijking voor iedere tuin.