top of page

Hoornaar (Vespa crabro)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

De hoornaar is een wespensoort die ruim twee keer zo groot is dan de normale wespen die we hier kennen. Ze kunnen 2 tot wel 4 centimeter groot worden en daarmee is het een hele imposante en indrukwekkende wespensoort. Dit vliesvleugelig insect (uit de familie van de plooivleugelwespen) is de grootste wesp die we hier in Nederland of in België kunnen tegenkomen. Je ziet ze tegenwoordig steeds vaker in ons land rondvliegen. De hoornaar valt op door zijn roodachtig borststuk en haar felle zoemende geluid en ze komen vooral voor in bos- en zandgebieden.


Hoornaars, maar ook de andere wespensoorten, vormen kolonies en zijn dus sociale insecten. Het nest wordt van fijngekauwd hout gebouwd en van dit hout worden tevens cellen gemaakt die in lagen onder of boven elkaar liggen. De opening van deze cellen is naar beneden gericht. In een nest wonen enkele honderden wespen en een koningin, maar er zitten nooit meer dan zo'n 1000 hoornaars in een nest. Het zijn hele bezige bijtjes, ook al zijn het dan wespen, want ze zijn dag en nacht in de weer. Het nest van de hoornaar zult u doorgaans aantreffen in een boomholte, maar ze zitten soms ook onder dakspanten, in nestkasten en zelfs soms weleens onder de grond. De hoornaar zult u vooral aantreffen in het oosten en zuiden van het land, ook al worden ze ook weleens waargenomen in andere delen van Nederland. Na een jaar zal de hoornaar weer op zoek gaan naar een nieuw nest.



Veel mensen verwarren de hoornaar regelmatig met een horzel of steekvlieg. Zelfs in boeken wordt een horzel regelmatig een hoornaar genoemd, maar het zijn echt twee totaal verschillende dieren.


De hoornaar is veel minder agressief dan de gewone wesp, dus het is het beste dat als u een nest met hoornaars ziet om ze dan zoveel mogelijk met rust te laten. Hoornaars zullen niet snel steken uit zelfverdediging, maar als ze steken dan voelt het wel een stuk pijnlijker aan dan bij een gewone wesp het geval is. Dat komt omdat het gif een krachtigere uitwerking heeft en zo'n steek kan dus bij mensen tot een flinke reactie leiden. Het branderige jeukende gevoel zal langer aanhouden dan bij een steek van een gewone wesp. Maar voor niet-allergische mensen zal een hoornaar wel 500 tot 1000 keer moeten steken om echt dodelijk te kunnen zijn, dus die kans is verwaarloosbaar klein te noemen.


Hoornaars worden ook wel moordenaarswespen (killer wasp) genoemd. Dat klinkt behoorlijk angstaanjagend, maar die naam hebben ze te danken aan het feit hoe ze op insecten jagen en hoe ze deze opeten. Een hoornaar kan zoal een behoorlijke schade toebrengen aan bijen- en wespenkolonies. Hij plundert de nesten niet alleen, maar hij zuigt zelfs de honing uit de bij, waardoor deze ook afsterven. Dode wespen worden meegenomen naar hun eigen nest om als voer te dienen voor de jonge larven van de hoornaar.


Mensen zijn vaak bang voor hoornaars, maar in tegenstelling tot wespen zijn ze niet op zoek naar limonade of andere zoetigheid maar naar kleine insecten. Libelles en zweefvliegen zijn ondermeer lekkere hapjes voor ze. In het najaar zijn ze onder andere wel te vinden in rottend fruit bij boomgaarden. Hoornaars vallen behoorlijk op door hun geluid. Je hoort ze aankomen door hun harde zoemende geluid. Het grote verschil tussen gewone wespen en hoornaars is dat laatstgenoemde ook gewoon 's nachts op pad gaan om te jagen. Prooidieren komen in de nachtelijke uren veel af op licht en je ziet hoornaars 's nachts dan ook veel op plekken zoals in de buurt van brandende lantaarnpalen.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page